De beschikbaarheid van palmolie blijft beperkt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers. De combinatie van een lagere productie en een grotere binnenlandse vraag heeft een gat geslagen in de voorraad. Tegelijkertijd onderzoekt Indonesië of er een manier is om de ontbossingsregels van de Europese Unie te omzeilen. Daarvoor ligt een controversieel plan op tafel.
Maleisië heeft in december 1,45 miljoen ton palmolie geproduceerd, een min van 11,2% ten opzichte van een maand eerder. Het productiecijfer van 's werelds op één na grootste producent is eveneens lager dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden met een productie van 1,49 miljoen ton. De vele overstromingen in het land liggen ten grondslag aan de daling. Overigens heerst er niet helemaal een mineurstemming, want de productie is nog altijd hoger dan de 1,33 miljoen ton van afgelopen jaar. Voor januari wordt wederom een forse productiedaling verwacht.
De export van Maleise palmolie daalde afgelopen maand met 2,4%, tot 1,41 miljoen ton, terwijl de binnenlandse consumptie met 31% steeg naar 373.128 ton. De combinatie van een lagere productie en grotere binnenlandse vraag slaat een gat in de eindvoorraad, blijkt uit de cijfers van de Malaysian Palm Oil Board. In december komt de eindvoorraad uit op 1,58 miljoen ton. Dat is 12,8% lager dan in november en de kleinste voorraad sinds juli 2020. Analisten waren geschokt. Zij gingen namelijk uit van een voorraad van 1,73 miljoen ton. Een pluspunt is wel dat de voorraad fors hoger ligt dan vorig jaar; toen kwam de eindvoorraad niet verder dan 1,26 miljoen ton.
Hoog prijsniveau houdt aan
De nieuwe cijfers van de Maleise palmolieorganisatie zorgen ervoor dat de notering op de Mdex op een hoog niveau blijft staan. Maandag 10 januari sloot de notering op 5.302 Maleise ringgit per ton. Omgerekend naar euro's – bij de huidige wisselkoers – is dat €1.115 per ton. Dat is zo goed als gelijk aan een week eerder en een stijging van ongeveer 1% vergeleken met één maand terug. Kortom: stabiel, op een hoog niveau. Eén jaar geleden werd in deze periode 3.971 Maleise ringgit per ton betaald voor palmolie. Het feit dat vrijwel heel het afgelopen jaar minder palmolie is geproduceerd dan een jaar eerder is een reden voor de forse prijsstijging.
Voorlopig verwachten analisten dat dit prijsniveau gehanteerd wordt. Op de langere termijn kan de markt voor palmolie echter meer concurrentie ervaren van soja. Wereldwijd wordt daar namelijk een grote oogst van verwacht. Kopers uit India kiezen doorgaans voor sojaolie als de bandbreedte tussen ruwe palmolie en sojaolie minder is dan $80 per ton, stellen insiders. Op dit moment komt het verschil uit op $12 per ton. Sojaolie staat genoteerd op $1.276 per ton en is daarmee op het moment nog net iets duurder dan palmolie ($1.264 per ton).
Nieuwe palmolieplantages in Indonesië?
Maleisië is, zoals beschreven, de op één na grootste producent van palmolie, maar het land speelt op dit moment wel de grootste rol op de wereldmarkt. Indonesië staat qua productie op één en die positie zal het ook vasthouden, verwachten analisten. Maar een probleem heerst; veel van die palmolie kan wellicht in de toekomst niet meer naar de Europese Unie geëxporteerd worden. Op ons continent wordt aan een plan gewerkt om grondstoffen die bijdragen aan ontbossing te weigeren. En in Indonesië is dat veelvuldig het geval; het gaat om 16,4 miljoen hectare.
Om dit te voorkomen, ligt er nu een controversieel plan op tafel. Het Begor Institute of Agriculture stelt namelijk voor palmplantages te bestempelen als bosgewassen in plaats van landbouwgewassen. Dit zou betekenen dat bedrijven oliepalmen kunnen planten in beboste gebieden, omdat dit niet langer als ontbossing wordt beschouwd. Dit ondanks het feit dat inheemse planten worden verwijderd om in plaats daarvan palmolie te produceren. Het is nog niet duidelijk of dit plan daadwerkelijk doorgevoerd mag worden.