Kokosolie is, net zoals andere plantaardige oliën, in trek. Het consumptievolume ligt echter zo'n 4 miljoen ton hoger dan het productievolume. En daar komt voorlopig, als gevolg van lagere opbrengsten in Maleisië en Argentinië, geen verandering in.
Plantaardige oliën zijn in trek; de prijzen voor bijvoorbeeld koolzaadolie, palmolie en sojaolie zijn vorig jaar al door het dak gegaan. Ook kokosolie doet mee aan die trend. Afgelopen jaar steeg de gemiddelde prijs voor kokosolie met 62%, tot $1.636 per ton. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van marktbureau IndexBox. Een beperkt aanbod en hoge vrachttarieven waren de belangrijkste drijfveren voor die stijging. Dit jaar stopt deze beweging niet, is de verwachting. De gemiddelde prijs neemt naar verluidt met nog eens 2,3% toe tot $1.674 per ton. Het feit dat de wereldwijde productie met 0,6% daalt, tot 3,5 miljoen ton, is daar de voornaamste reden voor.
Wereldhandel stijgt
De productie daalt dus; als gevolg van ongunstig weer en arbeidstekorten in Maleisië en Argentinië. Tegelijkertijd blijft de vraag sterk. Twee jaar terug (in 2020) steeg de wereldwijde invoer van kokosolie met 2,1% naar 2,2 miljoen ton (ter waarde van $2,5 miljard). De Verenigde Staten zijn de grootste importeur, met een import van 454.000 ton en een importwaarde van $565 miljoen. Nederland staat op een tweede plek, met een importvolume van 336.000 ton en een waarde van $296 miljoen. Ook Duitsland neemt met 158.000 ton nog een behoorlijk volume af.
Het merendeel van die kokosolie werd geïmporteerd uit de Filippijnen of Indonesië. Het gaat om volumes van respectievelijk 627.000 ton en 578.000 ton. Samen zijn deze twee landen goed voor bijna 65% van de wereldwijde export van kokosolie. De exportwaardes komen uit op respectievelijk $774 miljoen en $546 miljoen. Nederland exporteerde twee jaar terug overigens ook veel kokosolie, namelijk 220.000 ton. Daarmee is Nederland de derde grootste exporteur.