Shutterstock

Analyse Bakkersbloem

Bakkersbloem blijft stabiel in onrustige markt

15 Februari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Er is weinig veranderd in de markt vergeleken met eind januari, toen bakkersbloem de stabiele factor was op de markt. Men is in afwachting van geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Tegelijkertijd is de markt ook afwachtend hoe de wintertarwe uit deze periode komt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van Rooijen vermoedt dat de tarweprijzen komende maanden hoog blijven. "Een significante daling is nog niet in zicht. Daarvoor moeten echt goede signalen komen over de aanstaande oogst." De blijvende spanningen tussen Rusland en Oekraïne hebben ook nog steeds grote impact op de tarweprijs, omdat beide landen belangrijke toeleveranciers zijn.

Wereldvoorraden zijn laag
De tarwemarkt is nog steeds krap, als gevolg van de lage voorraden en een blijvend hoge vraag. "De prijzen zijn weer gestegen door onzekerheden in regio's. De premies die molenaars moeten betalen, zijn onverminderd hoog en kunnen mogelijk stijgen. De wereldvoorraden zijn immers laag. De vraag naar tarwe kan toenemen als de maïsprijzen stijgen, want dan kan vanuit de veevoerindustrie worden gekozen voor tarwe in plaats van maïs."

Veel bakkers houden last van de stijgende energieprijzen. De energiemarkt komt voorlopig niet tot rust, mede ook door politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Voor veel bakkers betekent dure energie een forse extra kostenpost, wat bovenop de hoge inflatie komt. In januari bereikte de Nederlandse inflatie het hoogste punt sinds jaren; 6,4%, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Prijsstijgingen
De Vlaamse bakkersfederatie verwacht dat de prijzen voor brood, patisserie en koffiekoeken de komende maanden fel stijgen. Sommige bakkers komen nu al moeilijk aan bepaalde grondstoffen en vanaf april kan dat in combinatie met de hoge energieprijzen nog extra wegen op de prijs in de winkel.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden