Shutterstock

Analyse Cacao

Recente regenval drukt prijs van cacao omlaag

22 Februari 2022 - Kimberly Bakker

De notering voor cacao steeg vorige week naar het hoogste niveau in drie maanden. De reden? Angst dat het gebrek aan neerslag in West-Afrika de cacaogewassen zodanig uitdroogt dat de zogenaamde ‘middenoogst’ hieronder zou lijden. Recente regenval in onder meer Ivoorkust heeft die trend gekeerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Intercontinental Exchange (ICE) sloot de notering voor cacao maandag 21 februari op $2.266 per ton. Dat is een daling van ongeveer 5% in vergelijking tot één week eerder. De notering stond toen op $2.377 per ton. De regenval in Ivoorkust is de drijver van deze dalende tendens. De zorgen over de 'middenteelt' zijn weggeëbd en de verkoop van cacaofutures neemt weer toe. Wat ook een bearish sentiment creëert op de markt, is het feit dat cacaoboeren in Ivoorkust van 1 oktober tot 13 februari cumulatief 1,6 miljoen ton cacao naar de havens hebben gestuurd. Dat is 1,3% meer dan vorig jaar in deze periode.

Prijsondersteunende factoren
Toch tuimelt de notering (nog) niet in rap tempo naar beneden. Dat heeft meerdere redenen. Eén daarvan is het feit dat de vraag naar cacaoproducten weer toeneemt, zo bleek eerder deze maand uit de vermalingscijfers. De European Cocoa Association meldde dat de Europese cacaoverwerking in het vierde kwartaal met 6,3% is gestegen en op jaarbasis met 6,1%. In Azië werd in het laatste kwartaal 6,3% meer cacao vermalen. Over het hele jaar is dit een toename van 2,3%. Tegelijkertijd maakte onderzoeksbureau IRI bekend dat de verkoop van chocolade in de Verenigde Staten afgelopen kwartaal met 5% is gestegen.  

Een tweede reden dat de markt toch enigszins op een hoog niveau blijft staan – de notering staat nog altijd iets hoger dan voor de coronapandemie –, is het feit dat de wereldwijde voorraden niet groot zijn. De gecontroleerde voorraden in de Verenigde Staten én de Europese Unie daalden recent naar het laagste punt in ruim negen maanden. Daar komt naar verwachting de komende maanden wel meer ruimte in. De wereldwijde cacaoproductie wordt geschat op een record van 5,14 miljoen ton (+8,7%) en de vermaling stijgt tot 4,91 miljoen ton (+4,1%). Het cacao-overschot komt daarmee naar verluidt uit op 212.000 ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden