Shutterstock

Nieuws Plantaardige oliën

'Plantaardige oliën houden elkaar op hoog prijsniveau'

24 Februari 2022 - Kimberly Bakker

De prijzen voor plantaardige oliën gaan nog altijd door het dak. Dit is enigszins opvallend, omdat de oogstprognoses voor zonnebloemen en koolzaad zeer positief zijn. 'Het is voor handelaren zoeken naar de goedkoopste plantaardige olie. En dat is lastig, want plantaardige oliën houden elkaar op een hoog prijsniveau.' Daarbij helpt het conflict tussen Rusland en Oekraïne ook niet mee.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel de koolzaad- als de zonnebloemenopbrengst was in seizoen 2020/2021 niet om over naar huis te schrijven. Slechte weersomstandigheden, waaronder de extreme droogte in Canada, lagen daaraan ten grondslag. Dit seizoen is echter een duidelijke rebound zichtbaar. De wereldwijde koolzaadoogst stijgt naar verluidt tot 75 miljoen ton, waarbij de Canadese oogst uitkomt op 20 miljoen ton. Dat is nu nog minder dan 13 miljoen ton. In zonnebloemen laten vooral Oekraïne en Rusland stevige plussen zien. Het eerstgenoemde land produceert naar verwachting 17 miljoen ton; één jaar eerder was dat zo'n 14 miljoen ton. De Russische oogst stijgt naar 16 miljoen ton.

De productie van deze twee oliehoudende zaden ziet er dus goed uit. "Toch gaan de prijzen op korte termijn niet van een klif vallen", stelt Holland in de webinar. Volgens de Mintec-analist heeft dat te maken met de relatief beperkte voorraden van alle plantaardige oliën tezamen. "De prijs voor koolzaad is de laatste dagen wel iets gedaald als gevolg van de hogere productieverwachtingen, maar de vraag is of deze daling door kan zetten." Holland zet daar zijn vraagtekens bij. Dit omdat de andere plantaardige oliën geen reden hebben om neerwaarts te bewegen. "En de prijzen van plantaardige oliën bewegen écht in samenhang."

De zonnebloemzaadprijzen zijn enorm gestegen. "Dit bewijst dat er momenteel veel vraag is naar zonnebloemolie. Een grote koper als India bevestigt dat. Dat land is recent overgestapt van palmolie op zonnebloemolie, als gevolg van de hoge prijzen van palmolie." Palmolie is zo duur, omdat de productie tegen blijft vallen. De productie in Maleisië lag in januari op 1,25 miljoen ton en komt deze maand naar verluidt uit op 1,22 miljoen ton. Kortom: tekenen van verbetering zijn er niet. Tegelijkertijd zijn de voorraden zeer laag. Nieuwe exportregels vanuit Indonesië beperkt daarnaast de export van palmolie uit dat land.

'Conflict helpt niet mee'
Met andere woorden: het totale aanbod van plantaardige oliën op de wereldmarkt lijkt af te nemen. En dat is wat de prijzen momenteel op zo'n hoog niveau houdt. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne helpt daarin ook niet mee. "Dit zijn de twee grootste producenten van zonnebloemzaad en -olie en dus kan het conflict een groot effect hebben op de markt. Ook koolzaadolie wordt in deze twee landen veelvuldig geteeld. Een land als India moet daardoor op zoek naar alternatieven en kijkt daarbij onder meer naar Argentinië." Volgens de analist kan dit de prijzen de komende nog verder naar boven stuwen.

De prijs voor zonnebloemolie kan daarbij de komende drie tot vier maanden stijgen naar $1.500 tot $1.600 dollar per ton. Dat is nu $1.300 tot $1.400 per ton. In juni werd nog een dip bereikt op $1.1.50 per ton. De notering voor koolzaad blijft volgens marktbureau Mintec de komende maanden zeker staan op zo'n 1.000 Canadese dollars per ton. En palmolie zal voorlopig nog niet onder de 6.000 Maleise ringgit per ton zakken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden