Er zijn steeds meer zorgen onder cacaohandelaren en -exporteurs over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Zo wordt verwacht dat de exportvolumes naar Rusland en Oekraïne dit seizoen fors lager uitkomen en is er angst dat de inflatie de consumptie omlaag stuwt. Een nog groter probleem is echter de beschikbaarheid van kunstmest.
Rusland en Oekraïne spelen een aanzienlijke rol in de wereldeconomie, omdat ze grote exporteurs en producenten van grondstoffen zijn. Nu zowel de export als de productie in deze landen voor een groot deel tot een halt is geroepen, nemen de spanningen op de wereldmarkt toe. De prijzen voor granen gaan door het dak, de inflatie stijgt in rap tempo verder en de verstoringen van de toeleveringsketen nemen toe. Toch blijft het voor instanties lastig om de economische impact van het conflict in te schatten, vooral omdat onduidelijk is hoelang de oorlog duurt. En juist dat is wat nu tot zorgen leidt bij de International Cocoa Organization (ICCO).
Gevolgen voor vraag en aanbod
In de twee genoemde Oost-Europese landen zijn grote cacaoverwerkers en chocolademerken actief, schrijft de ICCO in een maandupdate. De organisatie onderschrijft dat Oekraïne afgelopen seizoen zo'n 40.000 ton cacaobonen en cacaohalffabrikaten heeft geïmporteerd. Rusland importeerde datzelfde seizoen ongeveer 165.000 ton. Voor dit seizoen houdt de cacao-organisatie rekening met fors lagere volumes, deels veroorzaakt door de waardevermindering van de roebel en de sancties tegen een deel van het Russische banksysteem. Aan aanbodzijde wijst de ICCO op problemen in de stroomvoorziening en de logistieke uitdagingen in zowel Oekraïne als Rusland. "Dit maakt de productieprocessen nóg uitdagender."
Maar dat is niet het enige gevolg van de oorlog op het aanbod. Rusland is een grote producent en exporteur van kunstmest. "Een essentieel onderdeel van de cacaoproductie", meldt de organisatie. "De meeste cacaobomen zijn immers oud en de bodemvoedingsstoffen voor veel cacaoboerderijen zijn uitgeput." De huidige handelsverstoringen kunnen de wereldwijde beschikbaarheid van kunstmest beïnvloeden, iets wat tot torenhoge prijzen leidt. Veel agrarisch ondernemers in Ivoorkust en Ghana kunnen die prijzen niet meer betalen, zo luidt de angst in de markt. Maar zonder die meststoffen kunnen de huidige opbrengsten niet gehaald worden. "Ook de kwaliteit zal hieronder lijden."
Prijsontwikkeling is bearish
De bovenstaande onzekerheden hebben een bearish effect op de marktprijzen. De cacaonotering op de Intercontinental Exchange is vrijdag 25 maart gesloten op $2.273 per ton. Eén week eerder was dat iets lager, op $2.254 per ton. Maar vlak na de Russische invasie stond de notering nog op $2.320 per ton. En nog een paar weken daarvoor was de markt zelfs bullish te noemen, met een notering rond de $2.340 per ton. Dat sentiment werd toen veroorzaakt door droogte in de belangrijkste producerende landen. Voorlopig wordt een stabiel tot licht dalende prijs verwacht.