Shutterstock

Analyse Palmolie

Palmolie terug in stabieler vaarwater

30 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De rust op de markt voor palmolie is wedergekeerd. Indonesië ziet af van de exportbeperking en de sojaprijzen zijn weer wat tot rust gekomen. Dit is voor de notering van palmolie reden genoeg om weer omlaag te bewegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Mdex-notering voor palmolie is maandag 28 maart gesloten op 6.578 Maleise ringgit per ton. Dat is omgerekend $1.559 per ton of €1.415 per ton. Het betreft een daling van ruim 300 Maleise ringgit per ton in vergelijking tot één week eerder. Daarmee volgt palmolie de neerwaartse beweging van sojaolie en Brent-olie. Sojaolie sloot maandag op $1.598 per ton. Brent-olie sloot diezelfde dag op $109,89 per vat. Alle plantaardige oliën zijn sterk met elkaar verbonden; als er één daalt, daalt de rest meestal ook. En alleen wanneer Brent-olie duur is, worden plantaardige alternatieven interessanter voor de productie van biodiesel.

Een andere reden voor de recente prijsdaling is het feit dat de Malaysian Palm Oil Council (MPOC) deze week liet doorschemeren dat de productie van palmolie in Maleisië zal stijgen. Voor dit jaar wordt gerekend met een productie van 18,9 miljoen ton. Vorig jaar kwam de palmolieproductie uit op 18,1 miljoen ton. De export wordt ondertussen ingeschat op 17 miljoen ton. Dat is 1,5 miljoen ton meer dan afgelopen jaar. Opvallend, want de export loopt op dit moment nog zo'n 5% achter. De eindvoorraden zouden hierdoor terugkeren naar een niveau van 1,95 miljoen ton, tegenover 1,61 miljoen ton vorig jaar.

Daling zet door
De daling die is ingezet, zet volgens analisten door. Twee weken geleden meldde analist Dorab Mistry al te rekenen met een prijs van 5.000 Maleise ringgit in de zomermaanden en een notering van 4.000 Maleise ringgit rond september. Deze verwachting wordt ondersteund door Fitch Ratings. Dit marktbureau gaat voor dit jaar uit van een gemiddelde prijs van 4.200 Maleise ringgit per ton, ofwel $1.000 per ton. Komend jaar zakt de prijs dan terug naar 3.000 Maleise ringgit en nog eens één jaar later zijn we terug op het niveau van 2.500 Maleise ringgit per ton. Omgerekend is dat $600 per ton. Een hogere productie is een belangrijke factor in de dalende prijs. Kanttekening is wel dat de oorlog in Oekraïne geen maanden meer moet duren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden