Rusland kampt inmiddels met een veelvoud aan sancties vanuit het Westen. En gesprekken over een reeks aan nieuwe maatregelen zijn al een tijd gaande. Maar inmiddels nemen handelsbedrijven ook zelfstandig actie. Zo zijn er partijen die zendingen suiker bewust omleiden, onder meer naar Griekenland en Egypte. De hoop is dat de binnenlandse prijzen zo hard oplopen dat de Russische regering wel moet ingrijpen.
Suiker is een veelgebruikte grondstof in Rusland. Niet alleen voor directe consumptie, maar ook voor de bewaring van fruit en de productie van wodka. En hoewel de Russische vicepremier Viktoria Abramchenko woensdag (6 april) verkondigde dat het land voldoende voorraad heeft om aan de vraag te voldoen tot de nieuwe bietenoogst arriveert, is de mening van analisten heel anders. Gegevens wijzen namelijk op krapte. De afgelopen twee seizoen was de oogst ondermaats; er werd minder dan 6 miljoen ton geproduceerd. Volgens handelaren bevindt de Russische suikervoorraad zich daarom eerder op een 'kritiek' niveau. Zonder import dreigen lokale tekorten, is de verwachting.
Omleiden van zendingen
Rusland heeft dit seizoen tot dusver 'slechts' 44.000 ton ruwe suiker ingevoerd; deels veroorzaakt door een recent ingesteld quotum. Nu het land een oorlog begonnen is met Oekraïne – en indirect met de hele wereld – is de verwachting dat deze hoeveelheid niet veel verder kan oplopen. Verschillende handelaren melden bewust zendingen om te leiden. Zij hopen zo de binnenlandse suikerprijzen verder op te drijven en druk op de Russische regering uit te oefenen om de voedselinflatie af te koelen. De meest recente officiële cijfers tonen aan dat de consumentenprijsindex sinds 1 januari met 46% is gestegen. Het effect van de omleiding is hierin nog niet meegenomen.
Verschillende bronnen melden aan persbureau Reuters dat een van de bedrijven die zendingen omleidt, handelshuis Sucden is. Dat bedrijf zelf heeft dat echter niet bevestigd. Gegevens tonen wel aan dat een schip, gecharterd door Sucden, met 43.000 ton Braziliaanse ruwe suiker momenteel koers zet naar Griekenland in plaats van Rusland. Een andere vracht, met 33.000 ton Mexicaanse suiker, is nu onderweg naar Letland. Een handelaar van Louis Dreyfus Company geeft aan dat een van hun vrachten afgelopen maand naar Egypte is gegaan. Het gaat om 45.000 ton ruwe suiker.
Overigens is de handel niet alleen bewust verstoord. "Zelfs als een niet-gesanctioneerde bank wordt gebruikt, maakt de waardevermindering van de roebel de handel onbetaalbaar", voegt een bron bij persbureau Reuters toe.
Binnenlandse prijzen in de hand houden
De Russische regering is inmiddels wel begonnen maatregelen te nemen om de prijsstijgingen voor suiker onder controle te houden. Eerder dit jaar kwam het bijvoorbeeld al met suikerproducenten overeen dat de fabrieksprijzen niet hoger mogen zijn dan 47 roebel per kilo. Omgerekend is dat zo'n $0,53 per kilo. Tot zover lijkt deze overeenkomst er echter niet in geslaagd om de suikerinflatie te verminderen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.