Afgelopen jaar zijn in Duitsland meer aardappelen verwerkt tot voedingsmiddelen dan ooit tevoren. Dit blijkt uit een evaluatie van de kwartaalproductie van de verwerkende industrie in het land. Het gaat in totaal om 3,76 miljoen ton, een plus van 70.000 ton vergeleken met één jaar eerder. Vooral de productie van diepvriesproducten was in trek.
De algehele verkoop van aardappelproducten aan de horecasector daalde in 2020 – als gevolg van de coronapandemie – fors. Productgroepen als gebakken aardappelen, gnocchi en conserven leden daar het meeste onder. En in die productgroepen was afgelopen jaar geen tot zeer weinig herstel zichtbaar, zo blijkt uit het onderzoek naar de Duitse aardappelverwerking. Ook chipsfabrikanten hadden het lastig; 119.000 ton aardappelen werd verwerkt tot chips, in vergelijking tot 127.000 ton één jaar eerder.
Overigens leden niet alle segmenten fors verlies. De fritesmarkt is een uitzondering, net als de productie van aardappelsalades. Over die laatste categorie zijn echter geen specifieke cijfers bekend. Over die eerste wel. Afgelopen jaar werd 1,24 miljoen ton aardappelen verwerkt tot diepgevroren producten, een recordniveau. Frites waren daarbij het populairste, met een groei van 65.000 ton tot 494.000 ton.
Door grote hoeveelheid diepgevroren aardappelproducten is het niet vreemd dat de prijs iets daalde, met €0,05 tot €0,55 per kilo. De lagere beschikbaarheid van chips zorgde voor een prijsstijging van €0,08 tot €3,60 per kilo.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.