Het is belangrijker om een gebalanceerd totaal aan voedingsmiddelen te eten dan om voedingsmiddelen te eten met een ieder voor zich optimale ingrediëntenscore als Nutri-Score. Dit stelt de Europese voedselautoriteit EFSA in een recent wetenschappelijk advies.
Dit advies is met gejuich ontvangen door voorstanders van 'traditionele' voedingsmiddelen, zoals de Italiaanse federatie voor de voedingsindustrie, Federalimentare. Minder goed nieuws is het voor de ontwikkelaars van zogenoemde Front-of-pack (FOP)-scores, zoals Nutri-Score en de voedingsindustrie die hier sterk op heeft ingezet.
De EFSA neemt geen stelling in tegen de FOP-scores, maar ziet ze niet als het ultieme instrument dat helpt om gezond te blijven. Bovendien worden de FOP-labels ook regelmatig gebruikt om ook andere doelen te bereiken. Daarbij is het niet mogelijk om met een beperkt aantal goed lijkende voedingsmiddelen volgens bijvoorbeeld de Nutri-Score, eenzelfde breed en gebalanceerd spectrum aan voedingsingrediënten binnen te krijgen als met een gevarieerd dieet.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.