De Europese Unie gaat de eigen productie aan oliehoudende zaden flink opvoeren. Voor het lopende seizoen wordt een productie verwacht van 32,3 miljoen ton, een toename van 7,2% ten opzichte van het seizoen hiervoor.
Volgens de cijfers van de Europese Commissie wordt het totale areaal aan oliehoudende zaden geschat op 11,3 miljoen hectare. Een stijging van 5,5% ten opzichte van het seizoen 2021/2022. Volgens Brussel is het areaal koolzaad het grootst met 5,7 miljoen hectare. Dat is een toename van 6,9% ten opzichte van vorig seizoen. De koers van koolzaad reikte medio april tot een recordhoogte van ver boven de €1.000, maar zakte daarna flink terug tot rond de €850 deze week. Dat is echter nog fors hoger dan de prijs van koolzaad de afgelopen jaren.
Ook worden er met 4,7 miljoen hectare meer zonnebloemen gezaaid. Dit is 4,4% hoger vergeleken vorig seizoen. Het areaal sojabonen blijft naar verwachting bijna gelijk met 0,97 miljoen hectare. Naast het grotere areaal worden ook grotere oogsten van de oliehoudende gewassen verwacht. Zo is bijvoorbeeld winterkoolzaad relatief goed de winter doorgekomen. Dit verklaart de verwachte productietoename van 7,2%.
Frankrijk ruilt maïs in voor oliehoudende zaden
In Frankrijk, waar al veel oliehoudende zaden worden geteeld, is de groeiende populariteit van oliehoudende zaden goed zichtbaar in het areaal. Volgens de cijfers van het Agreste, de statistische dienst van het Franse ministerie van landbouw, stijgt het areaal zonnebloemen met naar 758.000 hectare, een toename van 8,5% met seizoen 2021/2022. Koolzaad neemt zelfs toe met 18,6% naar 1,16 miljoen hectare. Net als telers uit andere landen zien minder kosten met de teelt van oliehoudende zaden, terwijl de prijzen van koolzaad en zonnebloemolie door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland flink zijn opgelopen.