PradeepGaurs / Shutterstock.com

Analyse India

Wat als India de export van rijst gaat verbieden?

30 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

India verkeert in economisch zwaar weer, maar heeft met haar gigantisch aantal inwoners veel monden te voeden. Dat heeft ook topprioriteit voor de Indiase regering. Een uitdaging die niet makkelijk is, maar waar de huidige regeringsleider Narendra Modi wel alle energie in steekt, nu de grootste hongersnood sinds decennia dreigt voor de wereld. Dit kan ook gevolgen hebben voor de export van rijst.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

India is een ongelooflijk groot land met ongelooflijk veel inwoners. Steden als de hoofdstad New Delhi (27,9 miljoen inwoners), Mumbai (22 miljoen inwoners), Kolkata (15,3 miljoen inwoners) en Bangalore (11,3 miljoen inwoners) zijn al dichter bevolkt dan de hele Benelux bij elkaar. India is de nummer 14 in de mondiale import en een land dat nog aan het herstellen is van de coronapandemie. Officieel vielen in India 165.000 doden door het covid-virus. Een land met 1,4 miljard inwoners met een gemiddelde leeftijd van de bevolking van 28 jaar.

Daar komen de sterk gestegen prijzen van de agrarische grondstoffen, aangejaagd door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, nog eens bovenop. De regering Modi greep eerder al in door protectionistische maatregelen af te kondigen voor de export van granen en suiker. Iets wat ook degelijk effect had op de mondiale prijzen van deze grondstoffen. Nu hint de Indiase regering op het stil zetten van de rijstexport. Iets wat een grote impact gaat hebben op de tot nog toe relatief rustige rijstmarkt.

Rijst voor de hand liggende maagvuller
Rijst leek zich te ontworstelen uit de wedloop van stijgende voedselprijzen, aangezien er voor rijst tot nog toe voldoende voorraad aanwezig was en de oogsten goed (record)opbrengsten opleverden. Daarbij nam de vraag nog niet exceptioneel toe van andere landen die voorraden aan het hamsteren zijn. Toch lijkt daar nu verandering in te komen, aangezien veel landen op zoek zijn naar alternatieven voor de dure granen. Daarbij lijkt rijst de meest voor de hand liggende goedkope maagvuller te zijn. "Het is een kwestie van tijd voordat er restricties komen op de export van rijst vanuit India", aldus Radhika Piplani, econoom van de Yes Bank LTD, tegen Bloomberg.

India is de grootste rijst exporteur ter wereld met een aandeel van 40% in de wereld. India exporteert 20 miljoen ton rijst. Vietnam, mondiaal de nummer 2, 'slechts' 6 miljoen ton rijst. Dit geeft wel aan hoe groot de impact kan zijn als India over gaat op een exportverbod van rijst. India heeft naar verluidt nog een grote voorraad, maar door de steeds verder oplopende graanprijzen, de gevolgen voor de economie en de inflatie lijkt 'eigen volk eerst' steeds duidelijker door te klinken binnen het parlement van India.

Aziatische benchmark: rijst versus tarwe en maïs
Prijzen rijst blijven gematigd, terwijl noteringen tarwe en maïs fors stegen

Bron: Bloomberg (op basis van data CME en exportorganisatie Thailand)

Handelaren herinneren zich nog de rijstrally in 2008, waarbij India als eerste exportbeperkingen als heffingen invoerde, waarna ook de rest van de wereld volgde met beschermende maatregelen in de uitvoer van de rijst. Iets wat een enorme prijsrally veroorzaakte. Waarbij uiteindelijk bleek dat er ruim voldoende rijst beschikbaar was, waardoor de prijs in no time weer terug bij af was. De angst voor een kettingreactie als deze leeft onder handelaren nog steeds.

India gaat de komende weken bepalen hoe het zijn bevolking kan beschermen tegen een voedselcrises. Goed nieuws was dat afgelopen weekend de moesson eerder begon dan verwacht, iets wat de mensen hoop geeft dat de opbrengsten van rijst en oliehoudende zaden een sprong voorwaarts kunnen maken. En dat daarmee de exportrestricties weer in de kast komen te staan. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden