Lucas Photo / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

China laat grondstofprijzen na lockdowns oplopen

8 Juni 2022 - Redactie Foodbusiness1 reactie

Het verruimen van de strenge coronamaatregelen in China heeft de afgelopen weken duidelijk zijn sporen achtergelaten op de grondstoffenmarkt. China was een drijver achter het oplopen van de grondstofprijzen, zo valt op te maken uit de handelscijfers over de maand mei. Maar er zijn andere zorgen.

China heeft een grote impact heeft op de verder stijgende olieprijzen. De toenemende vraag vanuit China voor ruwe olie laat de prijs op de wereldmarkt verder oplopen, zo maken analisten uit de cijfers van de maand juni op. Vooral interessant is om te zien hoeveel olie China koopt in Rusland. Het kan van enorm belang zijn voor het verder stabiliseren van de olieprijzen als China zijn inkoop meer richt op Russische olie. Politiek wellicht niet gewenst, maar om de olieprijzen niet nog verder te laten stijgen van groot belang.

Strategische voorraden aanleggen
China meldt dat de import van landbouwgrondstoffen weer is toegenomen, na dat deze was weggezakt door de coronamaatregelen. Nu lijkt China weer vol aan de markt te zijn, onder meer om strategische voorraden aan te leggen om de bevolking niet in een voedselcrisis te drukken. China is zeer afhankelijk van sojabonen van buiten hun eigen landgrenzen. Opvallend is dat de cijfers laten zien dat de Chinees export van kunstmest weer flink op gang gekomen is. China had een tijdelijke stop ingelast voor export van kunstmest om daarmee zekerheid te bieden aan het eigen volk dat er voldoende beschikbaar is. Nu dat in orde lijkt, laat de overheid de export weer toenemen. Dit verklaart ook deels de daling van de kunstmestprijzen wereldwijd, naast de seizoensgeboden afnemende vraag.

Een ander opvallend cijfer is de export van Chinees gemaakt spullen. Na twee jaar elk record te hebben gebroken, lijkt deze nu in een rustiger vaarwater te zijn gekomen. Als argument wordt gebruikt dat landen steeds vaker kiezen voor lokaal geproduceerde producten. Afnemers melden dat door de onzekerheid van levering (vanwege corona) en de oplopende logistieke kosten steeds vaker wordt gekeken naar inkoop in de nabije omgeving. Iets wat een bedreiging kan vormen voor de Chinese economie, die erg afhankelijk is van export. Ook zouden de eerste haarscheurtjes van afnemende vraag vanuit het westen zichtbaar zijn, doordat consumenten voorzichter worden met het uitgeven aan 'non-consumer-goods'. Zij geven prioriteit aan het betalen van de energierekening en het kopen van voedsel.

Grote onzekerheden in de wereld
Dit is voor China lastig, aangezien zij de grootse producent zijn van telefoons, laptops, enz. De export van deze goederen groeide in 2021 nog met 30% , maar lijkt nu niet verder te komen dan een schamele 1,6%. Wang Shouwen, de Chinese staatssecretaris van Handelsaangelegenheden, bevestigde deze zorgen deze week op een persconferentie door te melden dat er een aantal grote onzekerheden zijn in de wereld. De mondiale economie is broos, waarbij hoge inflatie en logistiek problemen zorgen voor het afzwakken van de economische groei. Een opvallend nieuwtje was dat grote retailers als Walmart en Target op hele grote voorraden zitten ($45 biljoen). Een stijging van 26%. Grote retailers hebben extra voorraad ingeslagen uit angst voor het uitblijven van leveringen. Daarmee zitten ze met een nieuwe uitdaging, doordat ze eerst van deze voorraden af moeten, voordat ze nieuwe orders gaan plaatsen in China. En nu de consument voorzichtiger wordt in zijn bestedingen komen al deze factoren samen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Reacties
1 reactie
Abonnee
b rijk 8 Juni 2022
dat is niet fijn voor walmart
U kunt niet meer reageren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Analyse Grondstoffen

Lagere oogstprognose helpt niet cacaoprijs te temperen

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Nieuws Grondstoffen

Cacaosector zet zich schrap voor ontbossingswet

Nieuws Vlees & Eiwit

Super Bowl stuwt vraag naar vlees en kaas in VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden