Shutterstock

Trend Grafiek van de Week

Melk drijft de prijs van olie. Dat zit zo.

13 Juni 2022 - Redactie Foodbusiness1 reactie

Als Foodbusiness hebben we via partner DCA Markets (url) veel prijsdata tot onze beschikking. Soms levert dat mooie inzichten op en we kunnen trends eerder spotten of prijsbewegingen beter duiden. Zoals de correlatie tussen de noteringen van olie en de prijzen van melk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een gegeven die overigens wel bekend is bij de echte zuivelhandelaren, want die volgen de olieprijs op de voet. Hoe zit dat precies? In de Grafiek van de Week zien we de prijs van de DCA Spotmelk en de Brent Crude Oil over de periode van een jaar. Daarin is duidelijk te zien dat de beide markten een gelijkmatige beweging laten zien en dus een duidelijke correlatie hebben.

Toename van de welvaart
Ten eerste zijn beide markten zeer conjunctuurgevoelig. Een goede economie helpt de vraag snel toenemen. Zo hebben we gezien dat de vraag naar zuivel vooral vanuit China ontstond door de toename van de welvaart. Mensen verdienden meer geld en willen daardoor beter voedsel en vooral veilig voedsel. Hiermee ontstond een toename van de vraag naar zuivel. Voor olie geldt feitelijk hetzelfde: bij toename van welvaart ontstaat meer behoeft aan olie. Voor transport, voor verwarming, maar natuurlijk ook voor bijvoorbeeld plastic.

Olie is een product dat bewaarbaar is. Dat kan je van melk niet zeggen. Wel van afgeleide producten van melk, namelijk magere melkpoeder en bijvoorbeeld kaas. Trendmatig hebben de prijzen van magere melkpoeder een grote verbinding met olie dan bijvoorbeeld kaas. Toch is binnen de zuivel dit allemaal wel gerelateerd. Dus uiteindelijk ook naar de directe vraag naar melk. Een ander belangrijke invloed is dat veel zuivel wordt verhandeld door Arabische landen. En bij hoge prijzen van olie zijn de Arabische zuivelhandelaren ook veel actiever. Meer oliedollars is meer dollars in zuivel.

Wetten van elke markt tarten
De trend is ook op lange termijn duidelijk zichtbaar. Een uitzondering was eind april 2020, waarin de wetten van elke markt werden getart. Midden in de coronacrisis zakte de vraag naar olie compleet weg met als dieptepunt 27 april 2020, waarin de oliemarkt terugzakte onder de 20 dollar. Een zeer ongelukkige samenkomst van omstandigheden. De productie van olie kon niet op tijd worden gestopt, waar de vraag wel direct uitviel. De opslagen zaten vol en daarmee zakte de prijs naar zijn dieptepunt.

De termijnmarkt in Amerika toonde zelfs bij de afwikkeling een negatieve notering: er werd 20 dollar toe betaald om van het contract af te komen. Hoe anders is dat nu. Melk lied toen wel een dip zien, maar doordat er geen termijnmarkt is voor spotmelk was de daling lang zo groot niet. De vraag naar voedsel bleef ook beter op peil als die van olie op dat moment.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden