Over de olijfoliemarkt wordt veel gespeculeerd: wat doen prijzen, wat wordt de oogst dit jaar? Feit is dat daar nog heel weinig over valt te zeggen. Ook de Europese Commissie waagt zich niet aan voorspellingen in haar jongste marktbericht. Ondertussen geven de prijzen geen eenduidig beeld.
Wel constateert de Commissie dat er in het productiejaar 2021/2022 gemiddeld zo'n 13% meer olijfolie is geoogst dan in het jaar ervoor. Bovendien wordt in de EU een eindvoorraad voorzien van 688.000 ton. Dit volume zal er naar verwachting nog zijn als de nieuwe oogst van 2022/2023 begint binnen te komen. Genoemd volume is 70.000 ton hoger dan de eindreserve van het jaar ervoor.
Europa is niet de enige producent van olijfolie in de wereld, maar van de bijna 3,4 miljoen ton die wereldwijd werd geproduceerd, kwam zo'n 2,3 miljoen ton uit de EU.
Deze gegevens zetten paniekerige berichten over 'geen strategische reserves' van olijfolie en dergelijke enigszins in perspectief.
Ook berichten over gevaren van de bacterieziekte Xylella fastidiosa voor de olijfboomgaarden in Mediterrane landen moeten volgens telersorganisaties wel in het juiste perspectief worden gezien. Dankzij plantenverdeling en ziektebestrijding wordt deze ziekte bestreden.
Uiteenlopende prijzen
Vergeleken met vorige maand zijn de prijzen soms iets gedaald, en op andere plekken weer iets gestegen. Het varieert per land. Geraffineerde olijfolie noteerde per 20 juni in Jaén, Spanje €327 per 100 kilo. Dat is €1,50 minder dan in mei, maar 8,3% meer dan vorig jaar rond dezelfde tijd, zo meldt de Internationale olijfolieraad (IOC).
In Italië stond de prijs met €435 per 100 kilo juist €5,00 lager dan vorige maand en ook lager dan vorig jaar rond dezelfde tijd. In Griekenland stond de IOC-notering met €330 per 100 kilo juist weer €10 hoger dan vorige maand en ook hoger dan vorig jaar rond dezelfde tijd.