De wereldwijde agrifood sector gaat een aantal zware uitdagingen tegemoet het komende decennium. Dat wordt duidelijk in Agricultural Outlook 2021-2030 die de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OECD) vandaag hebben gepubliceerd.
De grootste uitdaging is het voeden van een alsmaar groeiende wereldbevolking op een duurzame manier. Ook de impact van de klimaatcrisis en de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne behoren tot uitdagingen.
Korte termijn zorgen
De oorlog is de grootste zorg op korte termijn. Problemen die al speelden zoals de handelsverstoringen door de coronapandemie, slechte weeromstandigheden en stijgende productie en vervoerskosten zijn verergerd door de onzekerheden omtrent de landbouwuitvoer van Oekraïne en Rusland. Beide landen zijn belangrijke graanleveranciers en ook de rol van Rusland in de kunstmestmarkt heeft bestaande zorgen over kunstmestprijzen en beschikbaarheid op korte termijn versterkt.
De auteurs hebben becijferd dat de evenwichtsprijzen van granen met 19% kunnen stijgen als de graanexport vanuit Oekraïne helemaal stil komt te liggen. En met maar liefst 34% als daar boven op de export van Rusland voor de helft stil komt te liggen.
Hongersnood op de loer
Als de export van Rusland en Oekraïne de komende twee jaar terugvalt en er geen reactie komt van de andere landen, kan het aantal chronisch ondervoede mensen verder stijgen. Dat blijkt uit een simulatie die door de schrijvers van het rapport is uitgevoerd.
''Zonder vrede in Oekraïne, zal de voedselzekerheid nog verder onder druk komen te staan. Vooral voor de armste mensen op aarde'', laat Mathias Cormann, secretaris-generaal van de OECD, weten. ''Een direct einde aan de oorlog zou voor de inwoners van Oekraïne en Rusland de beste uitkomst zijn, net als voor de vele huishoudens die lijden onder de sterk gestegen prijzen als gevolg van de oorlog.''
Honger nog niet de wereld uit
Op de lange termijn is de verwachting dat de voedselconsumptie de komende jaren met 1,4% per jaar zal groeien. Een belangrijke reden hiervoor is de bevolkingsgroei. De meeste extra vraag komt van lage- en middeninkomenslanden. De verwachting is dat de groei in hoge-inkomenslanden zal afremmen vanwege een lage bevolkingsgroei en een verzadigde consument.
Er wordt verwacht dat de diëten in lage-inkomenslanden voornamelijk gebaseerd zullen blijven op een aantal hoofdvoedingsmiddelen en dat de voedselconsumptie niet voldoende zal groeien om honger in 2030 de wereld uit te helpen, wat wel een van de Sustainable Development Goals is.