Shutterstock

Analyse grondstoffen

Markt voor koolzaadolie kalmeert verder

1 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

De markt voor koolzaadolie, een alternatief voor zonnebloemolie, is de afgelopen weken weer gekalmeerd na een piekje rond 21 juli. De prijs voor deze eetbare oliesoort schoot toen, met prijzen voor alle granen en olies, even omhoog als gevolg van de Russische beschieting van Odessa. Sindsdien daalt de prijs weer.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste dagen schommelt de notering voor koolzaad/raap/canola-olie voor humane consumptie rond de $1700 per ton FOB Rotterdam, zo meldt persbureau Reuters. Het product kan onder meer een alternatief zijn voor zonnebloemolie. Als eetbare variant is het wel aanzienlijk duurder dan de variant die wordt gebruikt voor industriële toepassingen en biodiesel. De prijs daarvoor schommelt ruwweg rond de $800 per ton.

Oekraïne grote exporteur
Oekraïne is niet de belangrijkste producent van koolzaad en koolzaadolie. Dat zijn Europa en Canada, maar het land is wel een belangrijke exporteur. Daardoor beïnvloedt de Oekraïense export de wereldmarkt ook voor dit product in belangrijke mate. Het lijkt daarmee te concurreren met een ander exportproduct van eigen bodem, namelijk zonnebloemolie. Voor een deel is dat ook zo.

Volgens de laatste berichten lijkt de Oekraïense export van koolzaad en koolzaadolie dit jaar iets lager uit te komen dan vorig jaar. Een nog groter deel van de huidige productie zal dit jaar buiten Oekraïne zelf worden verwerkt. Dit is een gevolg van de beschadiging van de Oekraïense installaties door de oorlog. Volgens Oekraïense bronnen is er dit jaar een export van 2,4 tot 2,6 miljoen ton koolzaad mogelijk. Daarvan gaat meestal zo'n tweederde naar de Europese markt. De rest gaat naar Azië en Afrika.

Prijs blijft boven langjarig gemiddelde
De markt voor koolzaadolie lijkt de komende tijd verder te ontspannen. Voorwaarde is wel dat er geen nieuwe problemen volgen met de export vanuit Oekraïne. Toch zal de prijs voorlopig nog wel boven het gemiddelde van de laatste jaren blijven. In de periode van 2018 tot en met 2021 bewoog de prijs zich ruwweg tussen de $800 en $1000 per ton, terwijl medio april een record werd genoteerd van $2390 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden