De voedselprijsindex die de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) maandelijks opstelt, is in oktober zo goed als onveranderd gebleven. De hoge graanprijs werd gecompenseerd door lagere prijzen van andere grondstoffen.
De voedselprijsindex stond in oktober op 135,9 punten. Dat is nagenoeg gelijk aan september. Alle grondstoffen met uitzondering van granen werden in oktober goedkoper. De prijsindex is nu 23.8 punten of 14,9% lager dan de piek in maart, maar ligt nog wel 2,7 punten of 2,0% boven de waarde van vorig jaar.
Granen
De FAO granenprijsindex stond op 152.3 punten in oktober, 4,4 punten (3,0%) hoger dan in september en 15,2 punten (11,1%) boven de prijs van vorig jaar. Reden hiervoor is dat de tarweprijzen wereldwijd met gemiddeld 3,2% stegen. Oorzaak hiervoor was de voortdurende onzekerheid over de graandeal in het Zwarte Zee gebied en kleinere voorraden in de VS, die nadat de productieverwachting naar beneden werd bijgesteld de prijs ook omhoog stuwden. Ruwe granen zijn vergeleken met vorig jaar met 3,5% gestegen, vooral de maïs werd met een prijsstijging van 4,3% flink duurder.
Volgens de FAO waren de lagere productievooruitzichten in De VS en de Europese Unie hier de reden voor. Evenals de droogte in Argentinië en onzekerheid over de continuïteit van de Oekraïense export. Gerstprijzen groeiden met een minimale 0,3%.
Plantaardige oliën
De prijsindex voor plantaardige oliën stond in oktober op 150,1 punten een daling van 2,4 punten (1,6%) vergeleken met september en bijna 20% lager dan vorig jaar. Palm-, soja- en raapzaadolie werden goedkoper en dat was ruim voldoende om de hogere zonnebloemolieprijzen te compenseren. Ondanks lagere productie vooruitzichten in de belangrijke teeltregio's, daalde de prijs van palmolie dankzij grote voorraden in Zuidoost-Azië. Ook soja- en raapzaadolieprijzen daalden door goede voorraden. De zonnebloemolie werd duurder nadat onzekerheid de prijzen de afgelopen maanden omlaag drukte.
Zuivel
De zuivelprijsindex stond in oktober op 1401 punten, 2,5 punten (1,7%) lager dan een maand geleden, maar toch nog 18,7 punten (15,4%) boven de prijs van een jaar geleden. Minder vraag naar zuivelproducten in China en een tegenvallende vraag naar spotproducten drukten in oktober de prijs. De meeste importerende landen hadden voldoende voorraad om aan de eerste behoeftes te voldoen. Ook de zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar drukte de dalende zuivelprijzen. Tot slot heeft ook onzekerheid over de vraag naar zuivelproducten door inflatie en economische neergang de prijs van zuivelproducten omlaag gedrukt. Een verdere daling van de zuivelprijzen werd beperkt door een sterke vraag naar een aantal zuivelproducten in bepaalde delen van Azië.
Vlees
De vleesprijsindex stond in oktober op 118,4 punten, 1,6 punten (1,4%) lager dan in september. Het is de vierde maand op rij dat de vleesprijzen dalen, maar de prijzen zijn nog altijd 6,4 punten (5,8%) hoger dan een jaar geleden. Schapenvlees werd wereldwijd het goedkoopst, dit kwam deels door koerswisselingen en meer aanbod vanuit Oceanië, ook was er minder vraag vanuit importerende landen. Rundveeprijzen daalden door de hoge voorraden en de groeiende beschikbaarheid van slachtvee, met name in Brazilië.
Pluimvee werd goedkoper doordat de hoeveelheid beschikbaar voor export groter is dan de wereldwijde vraag, die laag ligt. Wel zijn er tegenslagen voor producenten door uitbraken van vogelgriep en de hogere voerkosten.
Suiker
De suikerprijsindex stond in oktober gemiddeld op 109 punten, 0,7 punten (0,6%) lager dan in september en 10,1 punten (8,5%) ten opzichte van een jaar geleden. Het voorraadvooruitzicht is positief, en de productievooruitzichten in India zijn verbeterd, allemaal factoren die de suikerprijs omlaag drukten. Wel zijn er zorgen dat de regen in Brazilië de prijzen drukt net als het uitstel van het oogstseizoen in India. Ook was er meer vraag vanuit China en Indonesië en hogere ethanolprijzen in Brazilië, waardoor er meer rietsuiker werd gebruikt voor de productie van ethanol. Deze factoren beperkten de prijsdaling.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.