Shutterstock

Analyse rijst

Rijstprijzen kunnen nog verder stijgen

17 November 2022 - Jesse Torringa

Net als andere granen is ook rijst in prijs gestegen. De verwachting is dat de prijs de komende tijd op hoog niveau zal blijven. Een lagere productie in verschillende werelddelen ligt daaraan ten grondslag. India heeft de grootste vinger in de rijstebrij.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De exportbeperkingen die India voor bepaalde rijstsoorten invoerde, zorgden de afgelopen tijd voor verschuivingen in zowel de wereldwijde export als de prijzen. De reden dat India exportbeperkingen invoerde had te maken met een lagere oogst als gevolg van forse moessonregens die de rijstplantages in India getroffen hebben. Eerder in het seizoen werd de rijstaanplant al verstoord door droogte. Dat zorgt voor stijgende prijzen op de binnenlandse markt en dat wil India voorkomen door export te beperken. 's Werelds grootste rijstexporteur verbood de export van breukrijst en voerde exportbelasting van 20% in op verschillende soorten rijst. Daarnaast zorgt de lage productie voor een exportvolume.  

Opdrijvende prijs
Eerder viel rijst, in tegenstelling tot andere granen, buiten de boot na het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Maar dat is nu anders, de wereldwijde prijsstijgingen hebben nu ook de rijstsector bereikt. Er zijn nog meer redenen die de prijs van rijst opdrijven. Zo is een gedeelte van de rijstoogst in Pakistan mislukt en hebben andere grote exporteurs onvoldoende voorraden om de lagere export in India op te vangen, meldt persbureau Reuters. Bij bijna alle topproducenten zijn de rijstopbrengsten gemiddeld of lager. De wereldwijde vraag zal waarschijnlijk groter zijn dan het aanbod, vertelt de voorzitter van de Indiase vereniging voor de export van rijst (IREA). Het aanbod is dus lager en de vraag neemt toe, dit zorgt voor een prijsopdrijvend effect. India is normaliter het goedkoopste land ter wereld maar is nu duurder door de ingevoerde exportbelasting.

India is verantwoordelijk voor 40% van de wereldhandel in rijst en daarom is het een lastig verhaal om het weggevallen exportvolume op te vangen. De laatste jaren nam de rijstproductie in het land ieder jaar toe, maar de Indiase regering verwacht dit seizoen voor het eerst sinds 2015 een krimp van 6,3 miljoen ton. De oogst wordt geschat op 124 miljoen ton.

Het Amerikaanse USDA bevestigt de hogere vraag en het lagere aanbod wereldwijd. Zo schatten zij de wereldwijde rijstproductie in 2022/23 op 503 miljoen ton en de consumptie op 518 miljoen ton. De wereldwijde voorraden worden momenteel geschat op 169 miljoen ton, 8% lager dan vorig seizoen.

29% hogere prijs in Europa
Ook in Europa zal de prijs van rijst verder stijgen. Dat heeft voor een deel te maken met de Europese opbrengst, die extreem laag is. Uit een onderzoek van het Engelse ingrediëntenbedrijf Eurostar Commodities blijkt dat de langkorrelige rijstoogst in Spanje 70% kleiner is dan dit seizoen, dit als gevolg van de droogte. Ook in Portugal wordt een lagere rijstopbrengst verwacht. Normaal importeert Europa al rijst uit andere werelddelen, dat zal dit seizoen nog meer worden. De stijgende prijzen wereldwijd en de extra vraag leiden volgens het Engelse bedrijf dit seizoen tot een prijsstijging van 29% voor langkorrelige rijst.

Rijstfutures
De notering voor ruwe rijst op de CBOT noteert ook op hoger dan afgelopen maand en noteerde zelfs even boven de $18 dollarcent per CWT. Vorige maand was de notering dalende. Het maakte op 21 oktober een van zijn sterkste stijgingen ooit mee. De verwachting is dat de notering de komende maanden op een het huidige hoge niveau blijft. Vandaag op het moment van schrijven staat er $17,70 dollarcent per CWT.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden