De wereldwijde voedselprijzen zijn nagenoeg terug op het (index)niveau van een jaar geleden. Dit meldt de FAO, de voedselorganisatie van de VN. Vorig jaar november stond de index op 135,4 punten, dit jaar november op 135,7 punten.
De voedselprijs index is een gewogen gemiddelde van 5 andere indexen. Daarvan gingen er in november 3 omlaag: de graanprijsindex, de zuivelindex en de vleesindex. Twee andere indexen stegen: die van de eetbare olies en van suiker.
De graanprijsindex daalde in november op maandbasis met 1.9 punten naar 150.4 punten. Dat is op jaarbasis toch nog steeds 9 punten boven het niveau van een jaar geleden. De gewogen tarweprijs daalde in november wel harder dan de graanprijsindex als totaal en moest 2.8 procent inleveren ten opzichte van oktober.
Indexen graan, zuivel en vlees nog boven waardes 2021
Dit kwam vooral door de verlenging van de afspraken over de graancorridor door de Zwarte Zee, door een kleine importbehoefte van de VS en door in het algemeen een grotere concurrentie op de wereldmarkt. De maisprijzen daalden juist iets minder dan de graanindex als geheel.
De melkprijsindex ging voor de vijfde opeenvolgende maand op rij naar beneden en zakte naar 137,5 punten. Toch bleef de index nog 11.6 punten boven het niveau van vorig jaar november. De jongste daling wordt volgens de FAO vooral veroorzaakt door sterk dalende melkpoederprijzen.
De vleesprijsindex daalde ook voor de vijfde keer op rij en kwam uit op 117,1 punten. Dat is 1,1 punt minder dan in oktober, maar 4,6 punt hoger dan een jaar geleden. De vleesprijs daalde vooral door een toenemende export vanuit Australië, terwijl Brazilië ook al veel product op de markt bracht. Een goede vraag vanuit China hield het prijsniveau hoog. De prijzen van de andere vleessoorten gingen ondertussen bijna allemaal omhoog.
Palm- en sojaolie duurder
De prijzen voor plantaardige olies gingen ondertussen omhoog. In november steeg de index met 3,4 punten naar 154.7 punten. Dit gebeurde nadat de prijzen eerst 7 maanden achtereen waren gestegen. Vooral de hogere prijzen voor palmolie en sojaolie joegen de index weer omhoog. Dat raapzaad en zonnebloemolie ondertussen goedkoper werden (mede door het Zwarte Zee-akkoord), deed hier weinig aan af.
De suikerprijsindex ging tenslotte ook omhoog en steeg met 5.7 punten naar 114.3 punten. Deze stijging is de eerste opwaartse beweging na 6 maanden van daling. Oorzaak van de gekeerde trend is een sterke koopgolf na een periode van krappe beschikbaarheid en verlate oogsten in belangrijke productielanden. Ook exportbeperkingen in India en een mogelijk groter suikergebruik in Brazilië voor bio-ethanol speelden een rol.