Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe, suiker en zuivel in de ban van correcties

6 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van bakkerijgrondstoffen lieten de afgelopen week geen grote schommelingen zien. Zuivel pikt wat op, suiker levert wat in en tarwe beweegt vooral zijwaarts. Komende week zou er met name op de tarwemarkt nog wel wat kunnen verschuiven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt bewoog vooral zijwaarts de afgelopen week. Uit de VS kwamen berichten over kou die de wintertarwe voor de komende oogst zou kunnen schaden en er was wat discussie over de tarweoogstcijfers in Rusland over afgelopen seizoen. Dat bracht de markt echter maar beperkt in beweging. Woensdag 8 februari komt het Amerikaanse ministerie van Landbouw met het Wasde-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates). Dat rapport kan de markt nog weleens nadrukkelijk een richting op sturen. De winteredities van het Wasde zijn doorgaans voor de tarwemarkt niet de meest spannende uitgaves, maar gezien de ontwikkelingen met betrekking tot droogte en kou in de VS en haperingen in het groeiseizoen in het Zwarte Zeegebied zou dat nu anders uit kunnen pakken. Aan de andere kant stellen sommige analisten dat het USDA altijd voorzichtig is met het verlagen van opbrengstprognoses, zeker in een vroeg stadium van het groeiseizoen. Dat zou de tarwemarkt ook deze week rustig kunnen houden.

Suikerprijs voorlopig over de top heen
De suikernoteringen in zowel Londen als New York laten een kleine correctie omlaag zien na de rally die eind januari werd ingezet. Onder andere een tegenvallende oogst in India en belasting- en stimuleringsmaatregelen in Brazilië dreven de suikerprijs op. Dat daar nu een correctie op komt heeft voor een deel te maken met de daling van de prijs van ruwe olie. De Brent-notering zakte vrijdag voor het eerst in een maand onder de $80 per vat en dat trekt de bio-ethanol mee omlaag. En als ethanol goedkoper wordt is het voor verwerkers economisch interessanter geraffineerde suiker te produceren. De Europese Commissie publiceert wekelijks over de suikerprijzen en voorraden maar die gegevens lopen enkele maanden. De suikerprijzen in de EU zijn bijgewerkt tot en met 22 december en laten zien dat de prijs binnen de EU boven de prijs op de beurs in Londen uitkomt.

Boter veert voorzichtig op
Na een lange periode met forse afwaarderingen, zit de boterprijs weer in de lift. Hoewel de markt door de fors gegroeide melkaanvoer fundamenteel nog steeds onder druk staat, zijn wel opwaartse bewegingen zichtbaar. De meest logische verklaring is dat dit een dead cat bounce is. Dit houdt in dat de zuivelhandel fysiek product opkoopt om posities af te dekken. Grote prijsstijgingen zijn daarom niet logisch om te verwachten in de komende weken. Temeer omdat de melkaanvoer, naast de jaar-op-jaar groei, ook seizoensmatig oploopt. Qua prijzen beweegt de markt nu rond €4.300 per ton, product uit Ierland en Polen is wat goedkoper. De voorzichtig aantrekkende boterprijs maakt dat room ook weer wat opklimt. Room rekent nog altijd gunstig ten opzichte van boter. Door de ruime melkaanvoer blijft deze situatie in de komende maanden vermoedelijk aanhouden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden