De tarwenotering in Parijs hield gisteren het opwaartse momentum vast. Die trend zou ook vandaag door kunnen zetten na nieuws uit Rusland. In de VS gaf de tarwemarkt wisselende signalen af en maïs en soja deden een duidelijke stap terug. De handel neemt volgens analisten daarmee alvast een voorschot op het Wasde-rapport dat later vandaag wordt gepubliceerd.
Het maartcontract tarwe op de Matif maakte gisteren met €5,25 een sprongetje omhoog en sloot op €293,75 per ton. Op de CBoT liet tarwe een kleine daling zien van 0,1% naar $7.49¾ per bushel. Ook maïs en soja sloten lager met respectievelijk 0,7% en 0,4%.
Rusland is ontevreden over hoe de graandeal uitpakt voor Rusland. Dat tekende persbureau TASS op uit de mond van de Russische staatsecretaris van Buitenlandse Zaken Alexander Groesjko. De staatsecretaris vindt dat er te weinig terecht komt van het deblokkeren van de Russische havens aan de Zwarte Zee. Groesjko beschuldigt de EU ervan de gedane beloftes niet na te komen. Dat er onvrede is in Rusland over de graandeal is al langer bekend. Enkele maanden geleden zei de Russische president Poetin dat ontwikkelingslanden zijn belazerd met de graandeal. Zijn kritiek was toen vooral gericht op de bestemmingen van de graanschepen die onder de deal zijn vertrokken. Veel graan vooral maïs is helemaal niet naar de arme landen gegaan, maar is verscheept naar de EU.
De EU heeft in het seizoen 2022/23 tot en met 5 februari 19,05 miljoen ton tarwe geëxporteerd, zo blijkt uit de nieuwste exportdata die de Europese Commissie heeft gepubliceerd. De tarwe-export loopt daarmee 7% voor op vorig seizoen. De Algerijnse staatsgraaninkoper OAIC is begonnen met het kopen van tarwe in een internationale tender. De hoeveelheid tarwe die in de tender is vastgelegd is onduidelijk, maar verschillende bronnen melden dat de goedkoopste inschrijving staat op $329 per ton C&F (franco geleverd). Jordanië is naar verluidt niet overgegaan tot aankoop van graan in een tender voor 120.000 ton tarwe die het land uit had staan.
Droogte is de onzekere factor
In de VS geeft de tarwemarkt wisselende signalen af. Door droogte in belangrijke wintertarwe teeltregio's ligt er een stevige bodem in de tarwemarkt. De handel is echter voorzichtig met het innemen van posities. Later vandaag (vanavond Nederlandse tijd) komt het USDA met de februari-editie van het Wasde-rapport. Spelers willen even afwachten hoe groot de schade aan de Amerikaanse tarwe is door de droogte en de vorst van eind december.
Ook op de maïs- en nog meer op de sojamarkt kijken analisten vol spanning uit naar het Wasde-rapport. Normaal is in februari wel redelijk duidelijk waar de sojaoogst in Zuid-Amerika op uit zal komen. Nu is er veel onzeker over hoe erg de droogte in Argentinië heeft huis gehouden. Dat de oogst in Argentinië kleiner uitvalt vergeleken met vorig jaar is duidelijk. Weinig analisten durven zich te wagen aan een voorspelling met hoeveel het USDA de oogstprognose terug brengt. Een daling van de oogst in Zuid-Amerika zou de prijzen in Chicago een zetje naar boven kunnen geven.