De granenmarkt sloot over de hele linie afgelopen handelssessie in de plus. Het Wasde-rapport speelt daarbij een belangrijke rol. Hoewel het rapport op zich zelf redelijk neutraal van toon is volgens analisten maken relatief krappe voorraden de markt toch wat nerveus. En dat graan niet overal even makkelijk is te krijgen blijkt wel uit de moeite die Egypte heeft om vervangers voor Russische tarwe te vinden.
Het maartcontract tarwe op de Matif is gisteren met €1 gestegen naar €294,75 per ton. Op de CBoT deed tarwe een nog grotere stap omhoog. Het maartcontract op de beurs in Chicago steeg met 2% naar $7.64¾ per bushel. De maïsnotering steeg met 0,7% naar $6.78½ per bushel en soja pluste 0,3% naar 15.19¾ per bushel.
Het grote nieuws van de afgelopen handelssessie was het Wasde-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates) van het USDA. De totale hoeveelheid tarwe die het lopende seizoen beschikbaar is, komt volgens het Wasde-Rapport uit op 1.060,5 miljoen ton. Dat is een bijstelling naar boven met 2,4 miljoen ton ten opzichte van januari, Dat komt voornamelijk door een grotere oogst in Rusland en Australië. Het verbruik met tarwe valt ook hoger uit met 1,4 miljoen ton naar 791,2 miljoen ton. De verwachte eindvoorraad is verhoogd met 0,9 miljoen ton naar 269,3 miljoen ton. De grotere eindvoorraad komt vooral voor rekening van China en Australië en dat maakt de naar beneden bijgestelde voorraad in Oekraïne meer dan goed. De geschatte eindvoorraad is daarmee overigens wel de kleinste sinds seizoen 2016/17.
Droogte in Argentinië
De wereldproductie 'coarse grain' (alle granen behalve tarwe en rijst) is door het USDA verlaagd met 3,6 miljoen ton naar 1.442,8 per ton. De maïsoogst in Argentinië is kleiner vergeleken met de prognose in het vorige rapport. Dat komt door een combinatie van een kleiner areaal en lagere opbrengsten per hectare. De productie van gerst is verhoogd door goede oogsten in Rusland, Australië en Uruguay. Brazilië exporteert meer maïs het lopende seizoen zo verwacht het USDA. De wereld eindvoorraad maïs is met 1,1 miljoen ton verlaagd naar 295,3 miljoen ton. De wereldproductie soja is in het Wasde-rapport verlaagd met 5 miljoen ton naar 383 miljoen ton. Dat komt grotendeels voor rekening van een kleinere oogst in Argentinië. De oogstprognose voor het land is fors verlaagd met 4,5 miljoen ton naar 41 miljoen ton. Hier is droogte de boosdoener van. De eindvoorraad soja daalt volgens het USDA minder hard dan de productie. De wereld eindvoorraad wordt nu geraamd op 102 miljoen ton. Dat is een verlaging met 1,5 miljoen ton ten opzichte van de januari editie van het Wasde-rapport.
Volgens analisten bevat het Wasde-rapport geen grote verrassingen. Sommige denken wel dat de oogstverwachtingen voor Argentinië ondanks de verlagingen nog aan de optimistische kant zijn. Zeker als het weer niet snel omslaat de komende weken. Een ander punt van aandacht is de vertraging bij de sojaoogst in Brazilië door regen. Chinese kopers moeten daardoor wachten voordat de nieuwe oogst beschikbaar is voor export en minstens zo belangrijk, het zaaien van de nateelt maïs loopt vertraging op met gevolgen voor de opbrengst.
Nieuwe leveranciers
Ander nieuws op de tarwemarkt komt uit Egypte. Het ministerie wil de graan inkoop diversifiëren. Op dit moment is het land erg afhankelijk van graan uit het Zwarte Zee gebied en door de oorlog in Oekraïne is de aanvoer geen zekerheid meer. Egypte is daarom in onderhandeling met Servië over 1 miljoen ton en een niet nader gespecificeerde hoeveelheid maïs meldde het ministerie woensdag. Ook levering van graan uit Roemenië en Bulgarije is besproken, zo heeft de Egyptische minister Ali Moselhy laten weten in een statement. Eerder onderzocht de Egyptische overheid al mogelijkheden om graan uit India te importeren en vanuit de private sector zijn er wat leveringen geweest uit de VS en Brazilië. Desondanks blijft Egypte voor tarwe sterk afhankelijk van tarwe uit Rusland. In het kalender jaar 2022 kwam 57% van de door Egypte geïmporteerde tarwe uit Rusland. In 2021 was dat nog 50%.