De granenmarkt liet een correctie zien de afgelopen handelssessie na de forse stijgingen eerder deze week. Onzekerheid over de beschikbaarheid van graan uit het Zwarte Zeegebied blijft wel een moeilijke factor voor analisten. De een denkt dat het wel los zal lopen terwijl andere experts daar niet zo zeker van zijn. India stevent ondertussen af op een recordtarweoogst.
De tarwenotering op de Matif deed gisteren een stapje terug. Het maartcontract zakt met €3 naar €296,50 per ton. Op de CBoT daalde tarwe met 2,1% naar $7.69½ per bushel. Maïs leverde 0,9% in om te sluiten op $6.76¼ per bushel en soja kwam 0,8% lager uit op $15.25¾ per bushel.
De sterke dollar, de haperende economie in de VS en de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente verder gaat verhogen drukten de prijzen van de in dollar genoteerde granen volgens verschillende analisten. Wat ook een rol speelt is dat na de rally eerder deze week speculanten hun winst nemen en nu uitstappen. Regen in het oosten van Colorado en noorden van Kansas geeft de wintertarwe, die in het gebied onder de droogte te lijden heeft, weer wat lucht.
Vraag naar gerst
In Europa kwam FranceAgriMer gisteren (woensdag 15 februari) met exportverwachtingen voor Frankrijk. Het marktbureau voorspelt dat er minder zachte tarwe zal worden geëxporteerd. De Franse tarwe-uitvoer heeft te maken met stevige concurrentie uit het Zwarte Zeegebied. Daar staat tegen over dat FranceAgriMer verwacht dat er flink wat extra gerst uitgevoerd zal worden uit Frankrijk. Die prognose doet het marktbureau op basis van de recente koopgolf van China.
De graanuitvoer uit het Zwarte Zeegebied blijft wel een grote onzekere factor op de markt. Oekraïne vroeg gisteren aan de VN in te grijpen en Rusland te dwingen de huidige exportdeal niet langer dwars te zitten door de inspectie van de graanschepen te vertragen. Rusland hint ondertussen op het mogelijk niet verlengen van de huidige deal die in maart afloopt. Opmerkelijk is dat Rusland een 'nooddonatie' van 25.000 ton tarwe aan Cuba heeft gedaan. Dat wordt door analisten gezien als gebaar om de oude banden tussen beide landen verder aan te halen.
Gunstig groeiseizoen
India stevent af op een recordoogst van tarwe in 2023. Volgens de Indiase overheid stijgt de tarweproductie met 4,1% ten opzichte van vorige jaar naar 112,2 miljoen ton, zo werd deze week bekendgemaakt. De koolzaadoogst groeit met 7,1% vergleken met vorig seizoen en komt daarmee uit op 12,8 miljoen ton. De grotere oogsten komen deels door een uitbreiding in areaal maar ook de opbrengsten per hectare liggen hoger door een gunstig verloop van het weer gedurende het groeiseizoen. Door de relatief hoge graanprijzen hebben Indiase boeren ook meer in de teelt geïnvesteerd, onder meer door andere rassen met een hogere potentiële opbrengst.