Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koffieprijs stijgt door grote regenval in Brazilië

22 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De koffieprijs is afgelopen week verder gestegen. Door zware regenval in de belangrijkste Braziliaanse productieregio voor arabicabonen zit de prijs in de lift. De teruglopende productie zorgt voor flink wat spanning op de markt. De wereldwijde koffievoorraden zijn op het moment namelijk niet al niet ruim.

Lagere Braziliaanse productie houdt de markt van arabicabonen op het moment in zijn greep. De productie van de belangrijkste Braziliaanse productieregio voor arabicabonen Minas Gerais lijkt namelijk op langere termijn achter te blijven. Door zware regenval zijn veel koffietelers niet in staat om hun land te bemesten en pesticiden te spuiten, waardoor analisten later in het jaar een suboptimale oogst verwachten.

De regenval dreigt de algehele Braziliaanse koffieproductie te raken. In Minas Gerais wordt namelijk ongeveer 30% van de Braziliaanse arabica verbouwd. Als gevolg van de marktverstoring stelt de prominente broker StoneX de productiecijfers voor Braziliaanse koffieplantages in het seizoen 2023/24 naar beneden bij tot zo'n 62,3 miljoen zakken koffie.

Lager reserves drijven prijs op
De teruglopende oogsten vallen samen met een krappe markt. Verschillende belangrijke exportlanden rapporteerden lagere exportcijfers over januari. De Braziliaanse koffie-export daalde met 18,5% ten opzichte van het jaar ervoor en Gutamala exporteerde zo'n 8% minder. 's Werelds een na grootste koffieproducent Colombia voerde 19% minder koffiebonen uit en de Vietnamese koffie-export daalde met 27,7%. Volgens de internationale koffieorganisatie zorgt de lagere productie uit deze landen voor wereldwijde daling van koffie-exporten van 2,8%.

De lagere exporten hebben hun weersslag op de wereldwijde koffievoorraden. De Green Coffee Association stelde deze week vast dat de Arabica-voorraden sinds de laatste meting met 1,8% zijn gedaald. Daarmee komt de stijging van de voorraden die tot begin februari duurde ten einde. Een overstap naar robustabonen ligt op het moment niet voor de hand. Volgens de data van Intercontinental Exchange Inc (ICE) zijn de reserves van robustabonen op het moment zelfs sinds 2016 niet meer zo leeg geweest.

Noteringen
De marktverstoringen zorgen voor een stevige stijging van de koffieprijs. Op 14 februari noteerde arabica een prijs van $4.46,58 per ton. Een week later (op 21 februari) was de prijs van Arabica 4.286,89. Robusta werd een week geleden voor $2.069 per ton verhandeld en staat volgens de laatste notering op $2.133.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Analyse Grondstoffen

'Oploskoffieboon' robusta op hoogste niveau ooit

Analyse Grondstoffen

Koffieprijzen stijgen, maar oogst en export verbeteren

Analyse Grondstoffen

Robustakoffie goedkoper, oogst verloopt goed

Nieuws Grondstoffen

Hittegolf zorgt ook voor oververhitte robustamarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden