De koffieprijzen zaten de afgelopen week in de lift en bereikten dinsdag het hoogste punt in een week tijd. Met name de onrust op de financiële markten zorgde een tijdlang voor zorgen over de vraag naar een luxe product als koffie.
Nu de rust weer is teruggekeerd keert het vertrouwen in de koffiemarkt ook terug. Ook de daling van de dollarkoers draagt bij aan de hogere prijzen. Dit maakt het voor handelaren namelijk aantrekkelijker om grondstoffen zoals koffie in te kopen.
De koffieprijzen werden dus vooral bepaald door perikelen op de wereldwijde financiële markten. Op de plantages zelf zijn de factoren eerder bearish te noemen. Zo viel in het Braziliaanse Minas Gerais in de week eindigend op 19 maart 24% van het historische gemiddelde aan regen. Dat is goed nieuws voor de boeren die hierdoor het land op kunnen om kunstmest en pesticiden in te zetten. In Minas Gerais wordt 30% van de Braziliaanse koffie geoogst.
De robustakoffievoorraden herstelden zich sterk de afgelopen week en bereikten woensdag een hoogtepunt van 7.697 zakken. De voorraden arabicakoffie in de ICE-magazijnen krimpte de afgelopen week juist met circa 10.000 zakken.
De Oegandese koffie-export groeide in februari met 6%. Hogere prijzen spoorden handelaren aan om meer volumes vrij te geven uit hun warenhuizen. Over een kleine maand begint de Braziliaanse koffieoogst en de verwachting is dat de prijzen voorlopig nog wel hoog blijven door de krappe voorraden.
Koersen
De arabicaprijs steeg afgelopen week met 1,2% naar $3.974,93 per ton. Ook de robustaprijs zat in de lift. Deze groeide met 2,95% naar $2.130 per ton.