Koolzaadolie is sinds begin april een goedkopere plantaardige oliesoort dan palmolie. Dit is een enigszins bijzondere situatie, omdat koolzaadolie vanuit duurzaamheidsperspectief betere papieren heeft dan palmolie, zeker sinds de Europese anti-ontbossingswetgeving.
De markt voor koolzaadolie lijkt de laatste maanden evenwel verstoord door goedkope import vanuit China. Daarvandaan wordt volgens bronnen in de handel maandelijks 100.000 tot 150.000 ton olie als advanced biofuel naar met name Duitsland verkocht. Dat is dus geen product voor humane consumptie, maar wel product dat de hele Europese koolzaadoliemarkt beínvloedt.
De Chinese olie zou volgens officiële opgave zijn gemaakt van koolzaad en bestaan uit used cooking oil. Daarmee voldoet het op papier aan alle criteria om door te gaan door duurzame (en dus laag belaste) brandstof, zo melden diverse bronnen.
Of dat echt zo is, wordt steeds meer betwijfeld. De advanced biofuel lijkt iets heel anders te zijn dan waar het voor wordt verkocht. China is dan wel bezig om een impuls te geven aan de eigen productie van koolzaad en koolzaadolie. Dit vanwege het streven om voor minstens 30% zelfvoorzienend te zijn wat koolzaadolie betreft. Het naar Europa geëxporteerde product zou echter een allegaartje zijn van restoliën, waaronder een aanzienlijk aandeel palmolie.
Hoe dit precies zit, wordt momenteel nader uitgezocht, maar het lijkt er dus op dat de markt voor koolzaadolie er binnenkort wel weer eens heel anders kan uitzien dan die nu doet, en met goede reden.