Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Oorlog in Soedan zorgt voor paniek bij frisfabrikanten

11 Mei 2023 - Max van der Heijden

De oorlog in Soedan zorgt voor paniek onder voedselproducenten. Circa 70% van de wereldwijde voorraad Arabische gom, een belangrijke grondstof in snoep en frisdrank, komt namelijk uit het land. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arabische Gom is gleur-, kleur- en smaakloos en dat maakt het een populaire stabilisator, verdikkingsmiddel en emulgator. Het wordt toegepast in jam, drop M&M's, cola, kauwgom, cake en ontbijtgranen. Omdat er nog geen vervanger voor het goedje abestaat en de onrustige geschiedenis van Soedan zijn bedrijven als Coca Cola, Pepsico en Kellogg al enige tijd geleden begonnen met het inslaan van Arabische Gom. Deze bedrijf hebben een reserve van enkele maanden opgebouwd om te voorkomen dat ze met tekorten zitten, meldt Reuters. 

Karthoem
Het is al lang onrustig in Soedan, maar lang bleven de conflicten beperkt tot afgelegen regio's zoals Darfur. Het huidige conflict heeft zich echter verspreid naar de hoofdstad Khartoem, waardoor de economie tot stilstand is gekomen en communicatie moeilijker is. 

Dit alles heeft ook impact op de export van gom uit Soedan. De banken zijn gesloten en er is geen cashgeld beschikbaar. Ook zijn wegen geblokkeerd waardoor de gom de havenstad Port Soedan niet kan bereiken. Bedrijven hebben nog een voorraad en deskundigen schatten dat over zes maanden de laatste bedrijven door hun gomvoorraad heen zijn. 

Wereldwijd wordt er jaarlijks zo'n 120.000 ton gom ter waarde van $1,1 miljard geproduceerd. Het merendeel daarvan komt uit de meer dan 800 kilometer lange gomgordel die zich voor een belangrijk deel in Soedan bevindt. 

Zwarte markt
Gom is dusdanig belangrijk voor de wereldwijde voedselproductie dat het als enige product niet onderhevig is aan de zware sancties die door het westen aan Soedan zijn opgelegd. Dit ook uit angst dat er anders een zwarte markt ontstaat. Maar zwarte markt of niet. De gomhandel is met een gerust hart schimmmig te noemen. 

De acaciaboom waaruit de grondstof gewonnen wordt groeit in plantages op de savanne, hoewel je van een plantage eigenlijk niet kunt spreken. De bomen groeien namelijk niet netjes in rijen en er zijn ook geen hekken of barricades. Boeren hebben onderling afgesproken welke boom van wie is. 

Met scherpe stokken maken zij een snede in de boom. Het sap dat de boom produceert, droogt op en wordt zo gom. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Acaciabomen zijn namelijk voorzien van scherpe doornen. Ook moeten boeren ver reizen om bij de bomen te komen, soms tot wel 15 kilometer te voet vergezeld door hun ezels. De erbarmelijke omstandigheden waarin de bomen groeien maakt het lastig voor de boeren, maar schijnt de bomen goed te doen. 

Zo'n zes miljoen Soedanezen verdienen hun geld met gom, of het nou de productie is of de transport. Hun inkomstenbron droogt op nu het binnenlandse conflict het land op zijn kop zet. Voor hen is het dus ook spannend of zij binnen een half jaar hun gom niet meer kwijt kunnen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden