Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs koolzaadolie gaat langzaam weer omhoog

12 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De prijs van koolzaadolie is begonnen aan een voorzichtig herstel. De markt voor dit product kreeg in de voorbije maanden grote klappen door de massieve import van goedkoop Chinees product van dubieuze samenstelling. Dit was voor de biodieselmarkt, maar trof de hele markt voor koolzaadolie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese import dreef de spotprijzen in de EU naar een niveau van €410 per ton ($441,50 per ton), zo melden diverse bronnen. De prijs ging compleet door de bodem. Terwijl medio maart vorig jaar nog een piekprijs werd bereikt van $2.350 per ton. Dat was kort na de Russische invasie van Oekraïne, toen er veel zorg was over de bevoorrading van allerlei grondstoffen. Van Chinese koolzaadolie-cocktails (met afgedankte kookolie, palmolierestanten en dergelijke) was toen nog geen sprake. In een jaar tijd is er veel veranderd.

EU-onderzoek naar Chinees product
De laatste maanden gaan de ontwikkelingen door, want de Europese Commissie gaat een onderzoek instellen naar de precieze herkomst en samenstelling van het goedkope Chinese product. Ook de Europese (eetbare) olieverwerkende industrie maatregelen genomen. Al was het alleen maar om de eigen bedrijfstak in de EU te beschermen, ook tegen reputatieschade.

nestk
Langzaamaan herstelt de koolzaadolieprijs (donkerblauwe lijn) weer iets. Bron: Neste

Door deze maatregelen en door berichten over een mogelijk toch iets tegenvallende oogst van koolzaad in diverse delen van de wereld, trekt de prijs de laatste week toch weer iets aan. Koolzaad/raapzaadolie is inmiddels ook niet meer de goedkoopste eetbare olie. De notering cif Rotterdam zit nu iets boven de $915 per ton, terwijl palmolie $881 per ton noteert.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden