Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zorgen over verlengen graandeal nemen toe

4 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Vanuit Amerika en Europa wordt op zeer verschillende manieren tegen de granenmarkt aangekeken. In de VS wordt bij wijze van spreken elke druppel regen die er wel of niet valt (en wat doet met de potentiële opbrengsten) geanalyseerd. In de EU zijn analisten veel meer toegespitst op de ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne en spelen opbrengstverwachtingen nauwelijks een rol, zou je bijna gaan denken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €4,50 in en sloot daarmee op €226,25 per ton. Ook op de CBoT deed het septembercontract tarwe een stapje terug en sloot 1,4% lager op $6.41¾ per bushel. Bij maïs was het plussen en minnen. Het julicontract steeg met 0,5% naar $5.57¼ per bushel, terwijl het septembercontract een minieme daling liet zien van 0,1% naar $4.88 per bushel. Soja houdt de opgaande trend vast en sloot afgelopen handelssessie op $15.62 per bushel. Vandaag (dinsdag 4 juli) is de CBoT gesloten vanwege de Amerikaanse onafhankelijksdag.

De regen die afgelopen weekend in delen van de VS viel, tempert de gemoederen op de internationale granenmarkten. Vooral maïs en soja kan daarvan profiteren. Toch is dat nog niet terug te zien in de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport van het USDA dat gisterenavond Nederlandse tijd uit kwam. Van het maïsareaal krijgt 51% de rating goed of excellent tegen 50% vorige week. Soja daalde juist van 51% goed of excellent vorige week naar 50% deze week.

Droogte bespoedigt oogst niet
De oogst van wintertarwe loopt achter op het meerjarige gemiddelde. 37% van het areaal is geoogst tegen 46% in het vijfjarige gemiddelde. De conditie van de wintertarwe is nagenoeg ongewijzigd gebleven met 40% van het areaal dat er goed of excellent op staat. Zomertarwe is er wel wat op achteruit gegaan. Van het areaal zomertarwe krijgt 48% de status goed of excellent tegen 50% vorige week. Helemaal als verrassing komt dat niet. De regen heeft de noordelijke prairies - waar de meeste zomertarwe wordt geteeld - namelijk gemist. De rating van gerst maakt dan weer wel een sprongetje met 51% van het areaal dat de rating goed of excellent krijgt versus 46% vorige week.

Toenadering
De Europese graanhandel is minder gericht op de weersomstandigheden, al is het in delen rond de Middellandse Zee erg droog. Analisten zijn meer bezig met de aanvoer van graan uit Rusland en Oekraïne. De EU heeft de deur op een kiertje gezet om de Russische agrarische bank Rosselkhozbank weer (beperkt) aan te sluiten op het internationale betalingssysteem Swift. Toegang tot het betalingssysteem is voor Rusland een belangrijke eis om met een verlenging van de graandeal na 18 juli akkoord te kunnen gaan. Het Kremlin heeft overigens niet bepaald enthousiast gereageerd op de opening die de EU biedt en een woordvoerder liet gisteren tegen Reuters nog weten 'weinig hoop te hebben' op voortzetting van de deal.

Een hoge ambtenaar van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich privé fel uitgelaten tegen het eventueel toegang verschaffen van een dochter van de Rosselkhozbank tot het Swift-systeem. "Enerzijds zijn de kansen voor agrarische export goed. Aan de andere kant, concessies doen aan de afperser is hem aanmoedigen om verder te chanteren. Dit is een bekend fenomeen: de afperser stopt niet als je aan zijn eisen voldoet. Hij komt gewoon met nieuwe excuses voor chantage",  schrijft Olga Trofimtseva volgens het Oekraïense marktbureau APK Inform. Dit is overigens niet het officiële standpunt van de Oekraïense regering, benadrukt Trofimtseva.

De opbrengst van tarwe in Rusland ligt bij de start van het seizoen relatief hoog volgens marktbureau Sovecon. De gemiddelde hectareopbrengst komt tot nu toe uit op 3,3 ton per hectare en dat is 26% hoger vergeleken met vorig seizoen. Daarbij maakt Sovecon wel de opmerking dat de cijfers wat vertekend zijn door hoge opbrengsten in de regio Krasnodar (in het zuiden tegen de Zwarte Zee) met circa 6 miljoen ton per hectare. In verschillende andere regio's zijn de opbrengsten lager dan vorig seizoen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden