De tarwemarkt blijft een beetje kwakkelen. De oogst vordert gestaag op het noordelijk halfrond en dat zorgt voor druk op de prijzen. De verlenging van de Zwarte Zeegraandeal wordt door Rusland in het vage gehouden terwijl de tijd begint te dringen. Meer actie was er in de maïs- en sojahandel. Spelers op de markt namen hun stelling in rondom de publicatie van het Crop Progress-rapport.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €2,75 in en sloot op €229,25 per ton. Op de CBoT deed tarwe eveneens een stapje terug. Het julicontract zakte 0,5% terug naar $6.36¼ per bushel. Maïs en soja zaten afgelopen handelssessie in de lift. Maïs pluste 1,8% naar $5.70¾ per bushel en soja steeg met 1,5% en sloot daarmee op $15.08 per bushel.
De tarwenotering staat volgens analisten wat onder druk vanwege de vorderingen met de oogst op het noordelijk halfrond. Daarnaast ondervinden Amerikaanse en Europese exporteurs stevige concurrentie van Rusland. De tarweoogst in Rusland lijkt geen records te breken zoals het er nu uitziet, maar er wordt wel boven het langjarige gemiddelde gedorst, zo melden enkele bronnen.
Het wel of niet verlengen van de Zwarte Zeegraandeal blijft in nevelen gehuld. Het Russische persbureau Tass meldde gisteren nog op basis van anonieme bronnen uit het Kremlin dat de kans op verlenging van de deal klein is. In hetzelfde bericht laat één van de bronnen doorschemeren dat de hoop om eruit te komen is gevestigd op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. En Erdogan liet afgelopen weekend weten aan te sturen op een verlenging van de deal met drie maanden en niet met twee zoals afgelopen keer. Haast is geboden want de huidige overeenkomst loopt komende maandag (17 juli) af. Aan de andere kant zijn we er wel een beetje aan gewend geraakt dat de knoop pas op het laatste moment wordt doorgehakt door het Kremlin.
Regen op het verkeerde moment
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw kwam gisteren met de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport. Regen op de zuidelijke prairies is te laat gekomen en hindert nu de oogst, zo valt op te maken uit het rapport. Nog niet de helft van het areaal (46%) is geoogst. Het vijfjarige gemiddelde voor deze week staat op 59%. De conditie van de wintertarwe is nagenoeg gelijk gebleven met slechts kleine verschuivingen. De zomertarwe in de VS is er wel een klein beetje op achteruitgegaan. 47% van het areaal staat er goed op tegen 48% vorige week en 70% vorige jaar rond deze tijd. Gerst is er volgens het USDA wel een beetje op vooruit gegaan en 52% krijgt nu de status goed of excellent tegen 51% vorige week. Droogte in de zomertarwe en -gerst regio's in de VS en Canada blijft voor analisten wel een punt van zorg. Sommige private partijen voorspellen dat 60% van de zomertarwe in Canada en 50% in de VS te maken krijgt met stress de komende tien dagen.
Maïs en soja hebben kunnen profiteren van de neerslag van afgelopen week. Vooral de bijstelling van de conditie van de maïs komt voor verschillende analisten toch wel een beetje als verrassing. De rating ging van 51% goed en excellent vorige week naar 55% deze week. Ter vergelijking vorig jaar deze tijd kreeg 64% van de maïs in de VS de status goed of excellent. Qua groei loopt de maïs netjes in lijn met het meerjarige gemiddelde. 22% van het areaal staat in de pluim tegen 21% in het vijfjarige gemiddelde. De conditie van soja is eveneens (iets) verbeterd met 51% goed of excellent versus 50% vorige week. De groei van soja loopt iets voor op het vijfjarige gemiddelde met 39% in de bloei tegen 35% vorig seizoen.