Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graan dreigt zich op te stapelen in Oekraïne

24 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De spanning blijft voelbaar op de granenmarkt. Rusland lijkt er op uit te zijn de graanexport uit Oekraïne volledig lam te leggen. Daar kleven overigens ook op andere fronten grote risico's aan. De invloed van het weer op de markt in de VS lijkt wat af te nemen terwijl in de EU de gevolgen van de droogte eerder dit jaar toch onderschat zijn. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt zit flink in de lift. Tijdens het schrijven van dit artikel staat het septembercontract tarwe op de Matif op €264,25, oftewel €17 hoger dan vrijdag. Op de CBoT is de stijging met 8,1% naar $7.53¾ per bushel zelfs nog iets sterker. Ook maïs zit flink in de plus met 5% ten opzichte van vrijdag op $5.53¾ per bushel. Soja blijft ten opzichte van de granen wat achter maar staat toch nog altijd 1% hoger op 15.17¼ per bushel.

Rusland heeft zich niet alleen terug getrokken uit de Zwarte Zeegraandeal maar lijkt voornemens de hele Oekraïense graanexport plat te willen leggen. Aanvallen op de Zwarte Zeehavens van Oekraïne door Rusland, daar is de markt inmiddels wel een soort van aangewend geraakt. Vanmorgen is het Kremlin een stap verder gegaan en heeft het een aanval uitgevoerd op een overslagfaciliteit aan de monding van de Donau. Op sociale media circuleren verschillende foto's van beschadigde graanopslagen. De Donau is de belangrijkste alternatieve route voor de Oekraïense graanexport nu de Zwarte Zee effectief dicht zit. En dat heeft potentieel grote gevolgen voor de wereldhandel die al op korte termijn merkbaar zouden kunnen zijn.

Dichtbij Navo
Met de aanval in de buurt van de Donau komt Rusland erg ook erg dicht in de buurt van Navo-grondgebied. En dat is misschien nog wel een groter risico dat Poetin kennelijk bereid is om te nemen. Dat dat niet zonder gevaar is, zagen we bijvoorbeeld afgelopen november toen een raket in Polen neerkwam in de periode dat de Oekraïense stad Lviv onder vuur lag. Dat is toen met een sisser afgelopen omdat het vermoedelijk niet ging om een Russische raket, al doen daar verschillende lezingen de ronde over. Een dergelijke fout met een drone in de buurt van Roemenië zou een nieuwe crisis kunnen betekenen. Daarvoor waarschuwt onder andere de Roemeense president Klaus Iohannis.

Droogte EU toch niet zonder gevolgen
Naast de nieuwe ontwikkelingen rond het Zwarte Zeegebied kwam het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, het JRC-instituut met de juli-editie van het Mars-bulletin. Zowel de winter als zomergewassen hebben het late voorjaar gevolgd door een droge periode niet goed doorstaan. De regen die sinds eind juni verspreid in Europa is gevallen was onvoldoende om het opgelopen neerslagtekort aan te vullen. Vooral de zomergerst heeft flinke averij opgelopen. Het JRC schat de gemiddelde opbrengst in op 3,62 ton per hectare. Dat is maar liefst 14% onder het vijfjarige gemiddelde in een verlaging met 3% ten opzichte van de juni-editie van het Mars-bulletin. De verwachte tarweopbrengst wordt geschat op 5,59 ton per hectare en dat is nagenoeg gelijk aan het vijfjarige gemiddelde dat op 5,58 ton per hectare staat. Ten opzicht van een maand eerder heeft het JRC de opbrengstprognose met 2% verlaagd. Vooral Scandinavië, de Baltische staten en het Iberisch schiereiland springen er in negatieve zin uit.

Bron: Mars Bulletin

In de VS zijn de weerberichten voor de noordelijk prairies en het westen van de cornbelt verbeterd. De Amerikaanse meteorologische dienst voorziet in heel het noordoosten van de VS en de periode tot 2 augustus bovengemiddelde neerslag. Gek genoeg lijkt de markt daar weinig oog voor te hebben. Voor maïs dat qua prijs doorgaans sterk gecorreleerd is aan tarwe kun je beargumenteren dat de plus op de Amerikaanse beurs tijdens schrijven voortkomt uit de ontwikkelingen op de tarwemarkt. Bij soja gaat die vlieger niet op en ook daarvan staat de koers in het groen.

Bron: National Weather Service

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden