Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Export via Donau bepaalt de koers op tarwemarkt

26 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Wordt de Oekraïense graanexport via de Donau hervat of niet? Het antwoord op de vraag is bepalend voor de richting die de tarwemarkt kiest. Maar welke kant het dubbeltje op valt is nog niet te zeggen. De Russische president Poetin trekt zich ondertussen niets aan de de westerse kritiek en zoekt toenadering tot Afrikaanse leiders.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €3 lager op €261,75 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met 0,5% naar $7.61½ per bushel. Soja sloot lager op de CBoT met 0,5% naar $15.15½ per bushel. Maïs liet eveneens een verlies van 0,5% zien en kwam daarmee uit op $5.58 per bushel.

De granenmarkt is afgelopen handelssessie een beetje afgekoeld maar de volatiliteit is zeker nog niet uit de markt. Groot nieuws dat de krantenkoppen haalde uit het Zwarte Zee gebied ontbrak maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Berichten die gisteren naar buiten kwamen dat een Roemeens vrachtschip is beschadigd is geraakt bij de Russische aanval op de Oekraïense terminal aan de Donau afgelopen maandag maakt de markt er niet gerust op de Oekraïense export via de Donau snel hervat wordt. Verzekeringsmaatschappijen houden hun polissen tegen het licht en zouden volgens sommige bronnen overwegen de dekking voor dit gebied te schrappen of de risicopremie te verhogen. Overigens zijn er ook bronnen die melden dat er weer duwbakken geladen worden in Oekraïne. Dat duidt er op dat er slechts sprake is van een korte pauze en dat de uitvoer via de Donau weer redelijk snel hervat kan worden.

Oekraïens graan aantrekkelijk houden
De graan im- en exportcijfers van de Europese Commissie zouden meer duidelijkheid kunnen verschaffen over hoe het nu precies loopt met de Oekraïense export. Normaal gesproken worden deze statistieken wekelijks gepubliceerd maar de Commissie heeft deze bekendmaking voor de tweede keer op rij doorgeschoven. De eerstvolgende update staat nu voor 1 augustus gepland. De landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski maakte gisteren bekend dat de EU er klaar voor is Oekraïense landbouwproducten via de 'solidarity lanes' te exporteren. Daarnaast wil Europa ook de extra kosten die daar mee gemoeid zijn dekken. "De handel met Oekraïne is niet aantrekkelijk genoeg. Rusland zal profiteren van deze situatie omdat het goedkoper zal zijn om graan uit Rusland te kopen dan uit Oekraïne dat via Polen naar de Baltische havens wordt vervoerd", citeert Reuters Wojciechowski. Wat dat gaat kosten vermeldt de commissaris er dan weer niet bij.

De Russische graanexport loopt ondertussen ongehinderd door. De graanoogst in Rusland loopt achter op vorig seizoen. SovEcon meldt dat tot en met 20 juli 14% van het gezaaid areaal geoogst is. In dezelfde periode vorig jaar was 22% van het areaal gedorst. Poetin heeft aankomende vrijdag een top gepland met 17 Afrikaanse leiders over hoe Rusland kan bijspringen in de voedselvoorziening nu de graandeal van de baan is. Een van de kritiekpunten van het Kremlin op de graandeal was dat het grootste deel van het graan niet terecht kwam bij de landen die het het hardst nodig hebben. Rusland stevent af op een goede oogst dit jaar en Moskou hint al langer op een alternatief plan voor de graandeal. Gedacht wordt aan een combinatie van voedselhulp en het beschikbaar stellen van graan door commerciële partijen. Sinds de invasie in Oekraïne is Moskou een paria geworden op het wereld toneel. Het Kremlin haalt echter de banden aan met landen die minder westers gezind zijn en daar past een dergelijk voorstel naadloos in. In augustus staat er ook een ontmoeting tussen Poetin en de Turkse president Erdogan gepland. Daarvoor is nog geen datum geprikt maar naar verachting zal ook hier de graanhandel hoog op de agenda staan.

Hittegolf
In de VS blijven de weerberichten de stemming in de maïs en soja bepalen. Temperaturen in de midwest lopen op een voor eind deze week stijgt het kwik tot ver boven de 30 graden. Voor begin volgende week wordt echter minder warm weer voorspeld en nog belangrijker er zit ook regen in de verwachting. Als die voorspelling uitkomt zou dat vooral soja een boost kunnen geven. Ander gematigd bearish niews kwam uit Argentinië. Het land maakte bekend de gunstige wisselkoersregeling voor de maïsexport te verlengen tot en met augustus. Het land zit in economisch zwaar weer en zit de springen om harde buitenlandse valuta. Een grote bron van buitenlandse valuta is de export van agrarische producten. Om die export te stimuleren kunnen maïs dollars circa 25% boven de marktwaarde worden ingeruild voor peso's.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden