Poetin heeft zich in een lastige positie gebracht. En probeer daar maar weer eens uit te komen zonder gezichtsverlies. Een poging daartoe zien we nu gebeuren op de Rusland-Afrikatop. Met gemengd resultaat. Voor Oekraïne wordt de toestand er in elk geval niet makkelijker op voor wat betreft de graanexport.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2 lager op €251,50 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 1% in en kwam daarmee uit op $7.13¼ per bushel. Soja en maïs deden eveneens een stapje terug met respectievelijk 1,8% en 1,5%. Maïs sloot daarmee op $5.32¾ per bushel en soja op $15.29¼ per bushel.
De Russische president Poetin staat weer volop in de schijnwerpers. Gisteren maakte hij namelijk tijdens de Rusland-Afrikatop bekend gratis graan beschikbaar te stellen aan Afrika. Dit doet het Kremlin om de gevolgen van het stoppen van de graandeal voor de arme landen op dit continent te verzachten. "We staan klaar om Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië de Centraal Afrikaanse Republiek en Eritrea elk van 25.000 tot 50.000 ton gratis graan te voorzien in de komende drie tot vier maanden", zei Poetin. Deze boodschap werd met applaus ontvangen door de aanwezige toehoorders. Het gratis beschikbaar stellen van graan is voor Poetin overigens redelijk makkelijk te behappen. Door de westerse sancties heeft Rusland moeite voldoende graan geëxporteerd te krijgen en bovendien zijn de oogsten van zowel vorig seizoen als het huidige seizoen goed.
B-garnituur
De top zelf is overigens geen onverdeeld succes voor Poetin. De leiders zouden elkaar oorspronkelijk in Ethiopië treffen, maar omdat er een arrestatiebevel tegen Poetin loopt van het Internationaal Strafhof is reizen voor de Russische president riskant geworden en is de top naar Sint-Petersburg verplaatst. Er zijn maar zeventien van de 54 Afrikaanse regeringsleiders afgereisd naar Rusland. En de Afrikaanse presidenten die de moeite hebben genomen naar Rusland te komen zijn van B- en C-garnituur, zo stellen verschillende politiek duiders. Ander interessant detail is dat Jevgeni Prigozjin, de baas van de Wagnergroep, vrolijk rondloopt tussen de Afrikaanse leiders. Dat blijkt althans uit foto's die zijn opdoken van de top.
Op militair gebied staat het westen behoorlijk stevig achter Oekraïne, maar op het gebied van de graanexport is de steun behoorlijk afgebrokkeld. Vijf oostelijke lidstaten hebben importbeperkingen afgedwongen tegen Oekraïens graan. Dat pakket loopt tot 15 september, maar er wordt al op afgekoerst om dat tot het einde van het jaar te verlengen. En nu begint het ook in Moldavië te rommelen. De boerenbond van dit land dat ligt tussen Oekraïne en de EU, vreest dat de eigen leden van de exportmarkt wordt gedrukt door een overvloed van goedkoop graan uit Oekraïne dat geen kant op kan. De Europese landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski benadrukte eerder deze week dat het belangrijk is alternatieve routes voor het graan uit Oekraïne open te houden en stelde ook een compensatie voor om de hogere transportkosten voor vervoer via de Donau, Adriatische Zee, de Baltische staten, Duitsland en Nederland te vereffenen. En over dat laatste bracht Reuters gisteren naar buiten dat die extra kosten voor vervoer door Oekraïne geraamd worden op $30 tot $40 per ton. Verder verzoekt Oekraïne de capaciteit op deze 'Solidarity Lanes' op te schroeven naar 1 tot 1,5 miljoen ton per maand. Dat is bovenop de transportcapaciteit via de Donau.
Voor zijn beurt gesproken?
Anders dan Wojciechowski deed voorkomen is er helemaal geen overeenstemming over compensatie voor de hogere transportkosten, zo zou blijken uit de correspondentie in handen van Reuters. Alleen al de vraag aan wie je dat geld zou moeten overmaken, is lastig te beantwoorden. En dat staat nog los van extra risico-opslagen die transporteurs en verzekeraars op vervoer van en naar Oekraïne zetten. Een dergelijk ingrijpen heeft natuurlijk ook gevolgen voor de concurrentie op de granenmarkt die moeilijk te overzien zijn.
Ondanks alle ontwikkelingen op geopolitiek vlak gaat de tarweoogst in de EU gewoon door. Volgens ADM is de oogst in Frankrijk voor ongeveer 80% binnen. Duitsland moet nog op stoom komen met circa 15% geoogst, al zijn er in het zuiden van Duitsland wel flinke slagen gemaakt. In het VK moet de tarweoogst nog zo goed als beginnen. Net als in Nederland werkt daar het weer ook niet helemaal mee.
Waar het ook niet mee zit op weergebied is in de VS. Daar is het gebrek aan regen dan weer het probleem. Droogte in de Midwest breidt zich langzaam maar zeker verder uit, zo blijkt uit de nieuwe droogtemonitor. Daar heeft de markt echter maar beperkt oog voor. Deze week is het zeker plaatselijk nog erg warm in dit gebied, maar voor volgende week lijkt het kwik wat te dalen en neemt de kans op neerslag toe. En die verwachting zet de prijzen toch wat onder druk, samen met Amerikaanse exportcijfers die aan de onderkant van de verwachte range zaten.