Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droogte in EU toch harder toegeslagen dan verwacht

31 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft onrustig op de granenmarkt. In het noorden van de VS is eindelijk wat regen gevallen, terwijl in de EU droogte toch meer om zich heen heeft geslagen dan eerder verwacht. En in een analyse over de graanmarkt ontkom je niet aan Poetin.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt doet een forse stap terug. Tijdens het schrijven staat tarwe op de Matif 3% in de min en op de CBoT zelfs 4,5% lager. Maïs en soja laten eveneens verliezen zien. Maïs staat tijdens schrijven 3% lager en soja ruim 2%.

Hoe je het ook went of keert, in de graanmarkt kan je bijna niet om Poetin heen. Rusland probeert de graanexport vanuit Oekraïne lam te leggen en daar slaagt het Kremlin tot op zekere hoogte aardig in. De Zwarte Zee is zo goed als dicht, onrust in het laatste stukje van de Donau is aangewakkerd en de EU is het nog niet eens over de toegang van Oekraïens graan. Deze strategie is echter ook voor Poetin niet ongevaarlijk. Internationaal staat Rusland al behoorlijk geïsoleerd en de mild of gunstig gestemde landen wil het Kremlin natuurlijk niet verder van zich vervreemden. In dat opzicht past het gratis graan voor Afrika in een charmeoffensief van de Russen.

Wapenstilstand
Volgens de voorzitter van de Afrikaanse Unie is het gebaar dat Rusland maakt met de 25.000 tot 50.000 ton graan per maand voor zes Afrikaanse landen niet voldoende en moeten Rusland en Oekraïne tot een wapenstilstand komen. Daarbij legt de voorzitter de bal bij Kiev en liet hij weten dat Poetin bereid is tot toenadering. De voorzitter van de Wereldvoedselorganisatie, Carl Skau liet vrijdag weten niets te weten van graan dat beschikbaar is gesteld door Rusland, zo tekende Reuters op. "We hebben tot op heden geen gesprekken gevoerd over gratis graan. We zijn ook niet benaderd om daarover in gesprek te gaan." Oekraïne levert de grootste bijdrage aan het voedselprogramma van de VN volgens Skau.

De graanopbrengst in Oekraïne loopt achter op vorige seizoen, zo laten de cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw zien. Tot nu toe is er 11,2 miljoen ton binnen gehaald dit seizoen en dat is 5% minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde opbrengst op de reeds geoogst oppervlakte van alle granen bij elkaar genomen, komt uit op 4,22 ton per hectare.

Verspreide buien geven lucht
Het weer in de VS brengt voor de verandering eens wat lucht op vooral de maïs- en sojamarkt. De oogst van wintertarwe is al een heel eind gevorderd dus daar heeft het weinig effect meer. Lagere temperaturen op de noordelijke prairies en in de Midwest samen met buien die verspreid in het gebied zijn gevallen afgelopen weekend dat de ergste zorgen over de droogte weer wat afnemen. Dat wil overigens niet zeggen dat het lek  boven is maar een deel van de maïs en soja is er in elk geval van opgeknapt.

In de maïs- en sojahandel speelt Brazilië een belangrijke rol. De verwerkende industrie heeft meer grondstof nodig dan eerder verwacht. Dat speelt vooral bij soja. De maïsoogst is aan de gang dus daar knelt het in de aanbodkant veel minder. Tegelijkertijd zijn de prijzen in Brazilië zeer concurrerend vergeleken met ander grote leveranciers en in het bijzonder de VS. In die zin is er nog ruimte naar beneden voor de Amerikaanse benchmarkt.

In de EU is soja een minder grote teelt, maar is koolzaad het belangrijkste oliehoudende gewas. En daarvan valt de oogst tegen volgens Strategie Grains. De totale koolzaadoogst komt volgens het marktbureau uit op 19,3 miljoen ton. Begin deze maand ging Strategie Grains nog uit van een oogst van 19,8 miljoen ton en in juni zelfs nog 20,4 miljoen ton. Door de droogte zijn de prognoses fors naar beneden bijgesteld. Vorig jaar werd er in Europa overigens 19,4 miljoen ton koolzaad geoogst.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden