Wederom rode cijfers in de afgelopen handelssessie op de granenmarkt. Rusland wist na sluiten van de markt de aandacht weer eens op zich te vestigen met een opmerkelijke bericht over de graandeal. Naast de geopolitieke ontwikkelingen blijft het weer een belangrijke factor. Waar in de VS neerslag verlichting brengt mag het in Europa onderhand wel stoppen met regenen.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif zakte gisteren met €4 en sloot op €240 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje terug en sloot 2,1% lager op $6.52¾ per bushel. Maïs zat eveneens in het negatieve territorium en leverde 1% in om te sluiten op $4.97½ per bushel. Soja bleef ongewijzigd op $14.45¾ per bushel.
Rusland slaagde er gisteren na sluiten van de markt weer eens in om de aandacht te trekken. Verschillende persbureaus meldden dat Rusland bereid zou zijn de graandeal te hervatten. De geruchtenmolen draaide gelijk op volle toeren, onder meer door een opvallende uitspraak van de ambassadeur van de VS bij de VN. "We hebben aanwijzingen dat ze (Rusland) mogelijk weer aan de onderhandelingstafel willen plaatsnemen. We zien wel wat er gaat gebeuren", citeert Reuters ambassadeur Linda Thomas-Greenfield. De woordvoeder van het Kremlin, Dmitry Peskov liet aan het Russische staatspersbureau RIA weten dat 'Moskou bereid is de graandeal zonder vertraging te hervatten'. Om daar aan toe te voegen 'dat wel aan de Russische voorwaarden voldaan moet worden'.
Rusland heeft volgens verschillende bronnen een nieuwe aanval op Oekraïense havenfaciliteiten aan de Donau uitgevoerd. Op sociale media gaan verschillende filmpjes rond van branden in de haven van Izmajil, een stad die tegen de Roemeense grens ligt. Wat er precies gebeurd is, is lastig vast te stellen en de omvang van de schade is ook niet vastgesteld door onafhankelijke bronnen.
Het weer geeft richting
Naast de geopolitieke ontwikkelingen is het weer de andere grote richtinggevende factor op de granenmarkt. In het noorden van de VS zit nog meer regen in de voorspelling. Dat is vooral positief voor de maïs in het noordwesten van de Midwest. Het gewas staat daar nu in de bloei en voldoende vocht en niet te hoge temperaturen zijn goed voor de groei. In het zuidoosten van de VS blijft het overigens onverminderd warm. Maar ook daar zit neerslag in de weerberichten voor de komende dagen. Maïs is daar trouwens wel een stuk verder ontwikkeld vergeleken met de Midwest.
In de EU zorgt regen voor vertraging bij de tarweoogst. Nu het gewas in het noordwesten rijp is en de komende week geen weersomslag in de voorspelling zit, wordt er stemming gemaakt rond de kwaliteit van de tarwe. Het hectolitergewicht wordt er niet hoger op als de tarwe elke keer nat wordt en ook de eiwitgehaltes lopen terug. Daarnaast ligt schot op de loer. Enkele (Duitse) graaninnemers adviseren hun telers niet te kritisch naar vochtpercentages te kijken maar de werkbare dagen zoveel mogelijk te benutten.