Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Is China de nieuwe zorgenpost op graanmarkt?

9 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese graanhandel kijkt vooral naar de ontwikkelingen in Oekraïne en in de VS zijn spelers op de markt in de ban van de maïsoogst. Nieuws uit China dringt minder door maar daar zijn serieuze problemen met overstromingen in het noordoosten. En dat is een belangrijk gebied voor de Chinese landbouw.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif steeg gisteren met €3,50 naar €244,75 per ton. Op de CBoT deed tarwe een klein stapje terug en sloot 0,2% lager op $6.56¼ per bushel. Maïs en soja lieten wel een bescheiden plusje zien afgelopen handelssessie. Maïs sloot 0,7% hoger op $4.85¾ per bushel en soja 1,1% hoger op $14.30 per bushel.

De onrust in het Zwarte Zeegebied blijft met name voor de Europese graanhandel een belangrijke factor die de stemming op de markt bepaalt. Dreigende taal kwam gisteren van de Oekraïense president Zelenski. "Als Rusland de Zwarte Zee blijft domineren met zijn territoriale grenzen, ons blokkeert of op ons vuurt, onze havens beschiet met raketten, dan doet Oekraïne dat terug", aldus Zelenski in een televisietoespraak. "We hebben niet veel schepen; maar laat het helder zijn: Rusland zal aan het einde van de oorlog nul schepen hebben, nul!"

Zelenski bevestigt daarmee dat de Zwarte Zee bepaald geen risicoloos gebied is voor de koopvaardij. Daarvan zijn reders en verzekeraars zich ter degen van bewust. Scheepseigenaren zijn zeer voorzichtig met het sturen van schepen naar Russische en Oekraïense havens en verzekeraars zetten een risicopremie van $10.000 per dag per schip bovenop de normale premies voor het Russische deel van de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

Egypte blijft koper in Rusland
Ondanks alle logistieke problemen heeft de Egyptische staatsinkoper Gasc 235.000 ton tarwe in Rusland gekocht. De prijs ligt $12,50 tot $15,50 hoger vergeleken met de vorige tender. Helemaal vergelijkbaar is deze tender overigens niet met de vorige. Meestal wordt betaald bij levering, maar nu zit er een uitgestelde betaaltermijn op van 180 dagen. En geld lenen kost nu eenmaal geld.

Het Chinese ministerie van Landbouw waarschuwt vandaag voor de gevolgen van de overstromingen in het noordoosten van het land. Vee is verdronken, gewassen staan onder water en landbouwmachines zijn verloren gegaan in de overstromingen. Gewassen zijn daardoor verloren gegaan en uitbraken van ziektes liggen op de loer door dode dieren in het water. Geluk bij een ongeluk is dat de overstromingen voor de wintertarwe - dat in het gebied een belangrijk gewas is - nog geen gevolgen heeft volgens de Chinese autoriteiten. De tarwe moet namelijk nog gezaaid worden. Daarbij kun je wel de kanttekening plaatsen dat er weinig tijd is om het gebied weer droog en bewerkbaar te krijgen. Nog even los van bijvoorbeeld genoemde schade aan machines en beschikbaarheid van zaaizaad.

Grote verschillen in oogstverwachtingen
In de VS zijn boeren voorzichtig wat optimistischer over de opbrengstpotentie van de maïs. Droogte is en blijft in het westen van de cornbelt nog wel een probleem, maar de maïs heeft daar een minder grote tik van gehad dan eerder werd gedacht, melden verschillende bronnen op basis van waarnemingen in het veld. Met nieuwe rassen, investeringen in irrigatie en verbeteringen in bemesting en gewasbescherming is het gewas redelijk door de droge periode na zaaien geloodst en de laatste weken is er net op tijd toch nog wat regen gevallen. Enkele bronnen hebben het al over een bovengemiddelde maïsoogst in de VS. Over de tarweoogst in Canada zijn de vooruitzichten minder gunstig. De regen is op de prairies in Canada te laat gekomen om de tarwe daar nog van te laten profiteren, stellen sommige experts.

Ook over de graanoogst in Australië, Argentinië, de EU en het Zwarte Zeegebied zijn zorgen in aanloop naar het Wasde-rapport dat vrijdagavond Nederlandse tijd uitkomt. Spelers op de markt gaan er voorzichtig vanuit dat de oogstprognoses naar beneden kunnen worden bijgesteld later deze week. De spanning op de graanmarkt wordt daardoor de komende dagen niet minder, zo is de verwachting.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden