Het weerfenomeen El Niño heeft al een grote invloed op de teelt van onder meer rijst en palmolie in Zuidoost-Azië en alles wijst erop dat die invloed voorlopig nog aanhoudt.
Het Climate Prediction Center van de Amerikaanse overheid zegt dat er een kans van 95% is dat El Niño tot maart 2024 actief zal zijn op het noordelijk halfrond. Ook is de kans groot dat het weerfenomeen impact gaat hebben op het groeiseizoen van gewassen in het zuidelijke halfrond, in gebieden zoals Zuidoost-Azië.
Augustus was al ongewoon droog in de regio, en een aantal signalen wijzen erop dat de droogte voorlopig nog niet voorbij is. Een andere Amerikaanse overheidsinstelling, de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) schat de kans dat El Niño sterk gaat pieken op 56%. De kans is 84% dat er sprake is van een gemiddeld effect volgens de NOAA.
In Sumatra, Java, Sulawesi en Zuid-Borneo zorgt El Niño van september tot en met november voor droogte. In het noorden van Borneo en het zuiden van de Filipijnen zal het mogelijk droog zijn van december tot en met februari.
Oogstverstoringen
De maand augustus was in de regio ongewoon droog en dat was slecht nieuws voor de graan- en oliezadenteelt in de regio. In India was het de droogste maand augustus in meer dan een eeuw tijd. De moessonregen is van vitaal belang voor de watervoorraad in het land. In augustus vielen er 36% minder millimeters dan normaal.
In september kwam er gelukkig voor het land goed nieuws. De regenval in die maand was gemiddeld of zelfs beter dan gemiddeld. En dat hadden gewassen als maïs, sojabonen, rijst en suikerriet hard nodig. De vraag die nu nog niet beantwoord kan worden is wat de schade was van de eerdere droge maanden.
Hetzelfde patroon is terug te zien in Thailand, waar de regenval zich goed heeft hersteld en er sprake was van zware regenval in september. Het is net als in het geval van India nog afwachten of er ook voldoende regen valt.
Voor sommige boeren kwam de regenval in ieder geval te laat. The Guardian meldt dat boeren in het noorden van Thailand ervoor kozen om hun rijst droog te oogsten. De rijst was namelijk dusdanig uitgedroogd dat zelfs als de regenval zich zou herstellen het eigenlijk al te laat was.
Al met al heeft El Niño ervoor gezorgd dat de rijstprijzen in Thailand en Vietnam zo'n 20% hoger lagen dan normaal. Landen als India, De Verenigde Arabische Emiraten en Myanmar legden hun rijstexport aan banden en in de Filipijnen werd een maximumprijs geïntroduceerd.
Indonesië
Voor Indonesië is de verwachting dat het regenseizoen een maand later begint dan normaal in november door El Niño. Dat meldde het Indonesische weerbureau begin deze maand. De droogte in Indonesië is het ergst sinds 2019 en dat bedreigt de oogst en vergroot de kans op bosbranden.
Dit kan de rijstproductie in het land verstoren en stuwt de prijzen hoger. Het land zag zich door de drooggevallen rijstvelden al genoodzaakt om 1 miljoen ton rijst uit China te importeren. Nadat het eerder deze zomer al 1 miljoen ton uit India importeerde. De Indonesische regering lanceerde financiële hulp ter waarde van $521,51 miljoen om de huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen van september tot en met november.
Rook
El Niño verstoort de gewasteelt in de regio, maar mogelijk ook het vliegverkeer. Bosbranden in onder meer Sumatra en Kalimantan zorgen namelijk dat een soort smog of nevel ontstaat die door de zuidwesterwind naar Singapore en Maleisië wordt gedreven. In 1997/98 zorgde de zogeheten transboundary haze voor miljarden dollars aan schade doordat het het vliegverkeer verstoorde en zorgde voor hogere gezondheidskosten.
Het zorgde bovendien voor droogte en overstromingen in andere delen van de wereld zoals extreme regen in Afrika en Noord-Amerika en een van de ergste droogtes in Indonesië ooit gemeten. Of het zo ver gaat komen is niet te zeggen, maar de gevolgen van El Niño zijn voor de regio nog niet voorbij.