Na een piek midden september is de prijs voor koolzaadolie voor humane consumptie de laatste weken geleidelijk gedaald tot nu ruim $1.000 per ton (cif Rotterdam). Oorzaak is de prijsdaling bij vrijwel alle eetbare oliesoorten vanwege een royaal aanbod en een zwakke vraag.
Koolzaadolie (canolaolie) is nog wel een van de duurdere eetbare oliesoorten en hoger geprijsd dan palmolie en sojaolie.
In de markt wordt het vaak afgezet tegen palmolie. Dat product was van maart tot en met begin juli duurder dan koolzaadolie, sindsdien zijn de rollen weer omgedraaid. Medio oktober was het prijsverschil het grootst. Toen was koolzaadolie in Rotterdam zo'n $300 per ton duurder dan palmolie, nu is het verschil gedaald tot zo'n $140 per ton. Aan het begin van deze week stond de prijs op $1.020 per ton.
Elke eetbare olie heeft eigen, onderscheiden eigenschappen. Koolzaadolie voor humane consumptie wordt de laatste maanden evenwel toenemend aangeboden als betaalbaar alternatief voor olijfolie, die door droogte rondom de Middellandse Zee extreem duur is geworden.
Er zijn echter ook andere toepassingen. Een deel van de koolzaadolie die wordt geproduceerd in met name Europa en Noord-Amerika wordt ook gebruikt om bij te mengen in motorbrandstof. Dat gebeurt in Europa, maar vanwege de ruime beschikbaarheid dit jaar ook steeds meer in de Verenigde Staten. Daar vervangt de olie deels de goedkopere sojaolie. Die is namelijk duurder en nu ook beperkter beschikbaar door een kleinere oogst.
De koolzaadolie voor biobrandstof is overigens weer enkele honderden euro's per ton goedkoper dan de koolzaadolie voor humaan gebruik.
De laatste dagen lijkt de koolzaadolieprijs op de termijnmarkt weer iets aan te trekken, maar onduidelijk is of dit voor langere duur is of niet. Er is een ruim aanbod, wat structureel hogere prijzen niet in de hand werkt.