Degenen die hebben gewacht met de koop van koolzaadolie voor humaan gebruik, zien hun geduld momenteel beloond. Het grootste deel van het jaar was koolzaadolie relatief sterk geprijsd, de laatste weken staat de prijs merkbaar onder druk. Daarmee wijkt koolzaadolie ook nog eens af van de meeste andere eetbare oliën.
Op de termijnmarkt is het beeld ook niet goed. Eind vorige week noteerde canola-olie in Winnipeg voor contracten levering januari krap $513 per ton, een licht herstel ten opzichte van begin november, maar de notering vertoont een vrij kwakkelend beeld. De notering FOB Rotterdam daarentegen is de laatste weken heel duidelijk gedaald. Het verschil in prijs met palmolie was daar eind vorige week nog maar zo'n $20 per ton, terwijl het in de tweede week van oktober nog circa $300 per ton was en koolzaadolie een van de duurdere eetbare oliesoorten was.
Een van de belangrijkste oorzaken voor de prijsdaling is de veel kleinere vraag naar koolzaadolie voor humaan gebruik vanuit China. Er gaan dit jaar grotere hoeveelheden koolzaadolie in biodiesel, zowel in Noord-Amerika als in de EU, maar grootproducent Canada exporteert dit jaar nog maar 5% van de canola-olie als eetbare olie naar China, terwijl het vorig jaar nog om 35% ging.
Snelle omslag in markt
Lange tijd leek dit weinig effect te hebben op de markt. Veel analisten voorzagen dan ook zeer stabiele prijzen voor koolzaadolie, maar de laatste weken is een duidelijke omslag in de markt merkbaar.
China heeft het duurdere Canadese product ingewisseld tegen goedkopere koolzaadolie uit Wit-Rusland en Rusland. Iets wat ook gebeurt bij andere voedingsmiddelen. De twee genoemde landen exporteren bijvoorbeeld ook meer magere melkpoeder naar China.
Rusland en Wit-Rusland zijn sinds de Oekraïne-oorlog hard op zoek naar nieuwe afzetmarkten en China bezuinigt graag op de kostbare import van allerlei producten. Economisch gezien gaat het er niet meer zo goed, en dan is goedkoop product uit Rusland en Wit-Rusland opeens toch een aantrekkelijker product.
De prijzen van de meeste andere eetbare oliën zijn stabieler tot juist iets stijgend.