Wachten met kopen heeft sinds ruwweg eind oktober geloond op de markt voor magere melkpoeder. De prijs is sindsdien niet in een rechte lijn gedaald, maar is toch gestaag gezakt, zo blijkt uit prijsdata. Grote vraag is wel of blijven wachten verstandig is. De melkproductie in veel EU-landen daalt.
Het 'lezen' van de zuivelmarkt, en dus ook van de melkpoedermarkt, is een lastige zaak. De bewegingen daar zijn namelijk afhankelijk van veel factoren. Een nieuwe bron van onzekerheid is de verwachte melkproductie in het nieuwe jaar. Seizoensmatig zal die productie stijgen, maar de vraag is hoe ver. In veel landen, zoals Nederland, Duitsland, Ierland en ook Frankrijk, staat de productie onder druk door steeds scherpere Europese regels. Politici houden druk op de ketel, maar wat doet dit met de productie? Vorig jaar was al een teruglopende productie te zien.
Grootte van voorraden
Een probleem met het inschatten van de melkpoedermarkt in de EU is dat niet duidelijk is hoe groot de voorraden zijn. De jongste EU-data die daar iets over aangeven zijn meer dan drie maanden oud. Toen, per eind september, was er nog geen enkele indicatie van voorraadopbouw, maar dat kan snel veranderd zijn als de productie doorloopt en de export stagneert.
Nu is de productie wel doorgelopen, maar niet heel hard. Globaal genomen is de Europese, en ook Nederlandse melkpoederexport ook blijven lopen, zij het iets minder goed dan in 2022. Grote afnemers zijn China (nog steeds) en de landen in Noord-Afrika, zoals Algerije, Marokko en Egypte. Voor Nederland zijn Saoedi-Arabië, Jemen en ook Pakistan eveneens belangrijke afnemers.
De prijs van magere (en ook volle) melkpoeder zit ondertussen in een dalende lijn, vooral door een zwakke vraag, zo geven bedrijven aan.
Door de toch iets teruglopende melkproductie, blijft een toenemend deel van de melkpoeder binnen de EU. Dit zal deels ook te maken hebben met een reeks veranderingen in de EU-markt. Grote voedingsbedrijven vragen in toenemende mate product met extra duurzaamheidsgaranties. Dat kan niet overal vandaan komen. Het is daardoor ook vaak een iets duurder product.
Het gemiddeld iets goedkopere (food)product wordt geëxporteerd. Maar dat is ook weer niet altijd zo. Op de jongste GDT-veiling leek EU-product duurder verkocht dan gemiddeld in de EU. Gemiddeld genomen is het Europese product vaak wel iets duurder dan de wereldmarktprijs. Dit heeft te maken met onder meer kwaliteit en leverbaarheid. In de onderstaande grafiek komt dit niet helemaal tot uiting, omdat de Europese prijs in euro's is en de andere prijzen in dollars worden weergegeven.
{{dataviewSnapshot(46_1706008198)}}
De komende maanden komt Nieuw-Zeelands product in kleinere volumes beschikbaar op de wereldmarkt, het aanbod van Europees product neemt dus seizoensmatig iets toe. Voor kopers op de wereldmarkt is er ook nog Amerikaans en Zuid-Amerikaans en zelfs (Wit-)Russisch product, maar dat voldoet vaak aan andere standaarden.
Hoeveel er van zal zijn, blijkt de grote vraag. De productie in de EU, als een van de grootste spelers, zal een sterke invloed hebben op aanbod en prijs.