De prijs van zonnebloemolie blijft dalen en heeft deze maand een voorlopig laagtepunt bereikt, menen diverse marktpartijen. Oorzaak is een royaal aanbod vanuit zowel Oekraïne als Rusland, in combinatie met een verstoorde logistiek. In de EU is het vooral Oekraïens aanbod dat op de prijs drukt.
De combinatie van een groot aanbod in combinatie met lage prijzen wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door logistieke problemen. De Zwarte Zee-route is wel open, als gevolg waarvan Rusland de export in de eerste twee maanden van dit jaar met 30% wist te verhogen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, onder meer naar Egypte. Ook Oekraïne exporteert volop. De export van zonnebloemolie via het Suezkanaal en de Rode Zee is evenwel ernstig verstoord door Houthi-aanvallen op schepen die via deze handelsroute varen.
India zette de laatste maanden juist extra in op de import van zonnebloem- en ook soja-olie als gedeeltelijke vervanging van de palmolie-import. Zonnebloemolie en ook soja-olie zijn inmiddels aanzienlijk goedkoper dan palmolie.
Daarom kocht India ook vorig jaar al veel meer andere eetbare oliesoorten in dan palmolie. Dit jaar ging er nog een schep bovenop. India kocht met name veel meer zonnebloemolie aan bij traditionele handelspartner Rusland.
Russische export
De Houthi-aanvallen op de scheepvaart via de Rode Zee brachten de aanvoer evenwel in gevaar. Zonnebloemolie uit het Zwarte Zeegebied komt moeilijker op de Aziatische markt. De Oekraïense export lijkt er ook meer last van te hebben dan de Russische, wat een reden kan zijn waarom er extra veel goedkope zonnebloemolie op de Europese markt terecht komt, wat zorgt voor een feitelijk overaanbod.
China koopt meer Russisch
Rusland heeft overigens meer mogelijkheden om product naar Azië te brengen, via het spoor. Sinds de inval in Oekraïne heeft Rusland te maken met extra Westerse sancties, wat ertoe heeft geleid dat Rusland meer product ging afzetten bij traditionele handelspartners die minder kritisch zijn over de oorlog. Zo neemt China inmiddels 95% van de Russische export van koolzaadolie op en is het na India de tweede importeur van Russische zonnebloemolie. Een Russisch nulratief op de export helpt ook mee.