Zonnebloemolie is sinds een piek in begin maart weer langzaam iets in prijs gedaald. Het product profiteerde in eerste instantie van de dure palmolieprijs en ging mee omhoog, maar de ruime beschikbaarheid van zonnebloemolie liet de prijs weer zakken.
Sinds de nieuwe Russische beschietingen van de havens Pivdenni en Tsjornomorsk in de buurt van Odessa is het de vraag of de markt zal blijven dalen. Ook de beschietingen van de energie-infrastructuur hebben invloed op de Oekraïense verwerkingscapaciteit en export. De precieze effecten zijn evenwel nog onduidelijk.
Volgens de laatste Europese data, van vorige week, was de prijs toen nog redelijk stabiel, en bleef het ook de goedkoopste plantaardige oliesoort. Wel loopt de prijs in Oekraïne zelf de laatste tijd flink op. Rusland handhaaft nog altijd een nultarief op export.
Voor het komende jaar lijkt de productie van zonnebloemolie terug te vallen, vooral omdat er minder is ingezaaid in Oekraïne, zo meldt het ministerie van Landbouw daar. Dit heeft niet zozeer met de oorlog te maken, als wel met het gegeven dat boeren dit jaar meer andere gewassen hebben ingezaaid.
Soja in plaats van zonnebloemen
Zonnebloemen zijn in veel gevallen vervangen door soja, omdat de hectare-opbrengst daarvan hoger wordt ingeschat. Ook in Rusland lijkt minder zonnebloemolie te worden geproduceerd. Dat heeft dan wel met de oorlog te maken. Vanuit Oekraïne worden namelijk steeds meer drone-aanvallen uitgevoerd in de oblasts van Koersk en Brjansk, als gevolg waarvan minder gewassen zijn ingezaaid in de grensregio.