De FAO voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie stijgt tot 119.1 punten en zit daarmee dicht tegen het niveau aan van afgelopen december. Nadat vorige maand de eerste stijging in zeven maanden werd ingezet, werd die ontwikkeling in april doorgezet.
Daarmee staat de voedselprijsindex 0.3 punten hoger dan maart. Jaar op jaar staan de voedselprijzen in april 9,6 punten lager en daarmee relatief laag ten opzichte van de 128,7 in april vorig jaar. Wanneer we onderliggend kijken, zien we een stijgende index voor plantaardige oliën en granen evenals een stijging van de vleesindex. Deze wegen zwaarder dan de daling van de suiker- en zuivelindex.
Graan
Met 111,2 punten stijgt de graanindex met 0,3 punten ten opzichte van maart. De index daalde drie achtereenvolgende maanden, maar krabbelde in april dus weer wat op. FAO schrijft over stabiliserende tarweprijzen, maar stijgende maisexportprijzen. Dit als gevolg van toenemende importvraag en verminderde productievoorspellingen in Brazilië. Gerstprijzen stegen waar sorghumprijzen juist daalden.
Plantaardige Olie
De index voor plantaardige oliën bedroeg in april 2024 130,9 punten. Daarmee stijgt de index 0,3 punten ten opzichte van vorige maand en staat 0,9 punten boven het niveau van april vorig jaar. Daarmee staat de index op het hoogste punt in dertien maanden. Gedreven door stijgende zonnebloem- en koolzaadolieprijzen, dit als gevolg van stevige wereldwijde importaankopen en zorgen over slechte weersverwachtingen voor winterkoolzaad in delen van Europa. Daartegenover staat juist een daling in prijzen voor palm- en sojaolie, schrijft FAO.
Zuivel
FAO's zuivelprijsindex daalde ten opzichte van maart met 0,3 punten en komt daarmee op 123,7 punten. Dat is flink lager dan de 129,3 punten van april vorig jaar. Voornamelijk lagere prijzen voor magere melkpoeder drukken de index. Dit staat in contrast met stijgende boterprijzen. Een sterkere Amerikaanse dollar zorgde voor dalende kaasprijzen, schrijft FAO. Volle melkpoederprijzen herstelden daarbij matig, ondanks een verbeterde vraag en een dalende seizoensgebonden oceanische melkproductie.
Vlees
De FAO vleesprijsindex stond in april op 116,3 punten. Daarmee staat de index 1,9 punten hoger dan maart, maar 0,5 punten lager dan april vorig jaar. Prijzen van pluimvee stegen als gevolg van stevige importaankopen. Rundvleesprijzen stegen ook, als gevolg van toegenomen importvraag, schrijft FAO. Daarentegen daalden varkensvleesprijzen, door een zwakkere vraag in West-Europa en grote importeurs als China.
Suiker
De suikerindex daalde ten opzichte van vorige maand flink, van 133,4 punten in maart tot 127,5 punten in april. Ten opzichte van vorig jaar april, toen de index op 149,4 punten stond, liefst 21,9 punten lager. De daling zou voornamelijk komen door de verwachting over een verbeterd wereldwijd aanbod, schrijft FAO. India en Thailand zouden daarbij grotere oogsten leveren dan verwacht. Ook verbeterd weer in Brazilië zorgde voor verbeterd sentiment met dalende prijzen tot gevolg. De zwakkere Braziliaanse real droeg bij aan de daling. Deze werd deels beperkt door stijgende prijzen voor ruwe olie en ethanol in Brazilië.