De tarwe- en boterprijzen deden het recent wat rustiger aan, maar nu is er in deze markten toch weer dynamiek ontstaan. De mondiale suikermarkt daarentegen staat in het teken van prijsdruk. In deze analyse gaan we deze bakkerijgrondstoffen een voor een langs.
Tarwe heeft behoorlijke stappen omhoog gezet op de Matif. Voor een deel komt dat door de overgang van het meicontract naar het septembercontract. Een ruim aanbod van tarwe onder andere door een matige export uit de EU en een ruime import uit Oekraïne overheerste de afgelopen maanden de tarwemarkt. Dat de vooruitzichten voor de Europese tarweoogst in 2024 niet heel florissant waren en zijn door een natte herfst, winter en lente kreeg nauwelijks vat op de markt. Droogte in de VS en Rusland en late vorst in Rusland heeft de stemming op de granenmarkt met 180 graden doen keren. Signalen over matige opbrengstprognoses uit onder andere Frankrijk en Duitsland worden echter maar beperkt opgepakt, zo lijkt het.
Voor de maal- en baktarwe breekt zo een spannende periode aan. Vorig seizoen leek de kwaliteit van de tarwe goed te worden door een droog begin van de zomer. Rond de oogst begon het echter te regenen en waren er weinig droge dagen. Het eiwitgehalte in de tarwe zakte daardoor en een aanzienlijk deel van de baktarwe belande door kwaliteitsproblemen in het voer. Maalderijen hanteerde forse premies boven op de koers op de Matif. Met die ervaring nog vers in het geheugen en een relatief lage tarweprijs is het afwachten wat graantelers dit seizoen gaan doen. Om het eiwitgehalte op peil te krijgen moet er rond het in de aar komen van de tarwe nog een extra stikstofbemesting gegeven worden. Mogelijk dat de oplopende koers een stimulans voor telers is om toch nog wat extra te investeren in het gewas. Het weer zal dan ook mee moeten werken om een herhaling van vorig seizoen te voorkomen.
Dalende suikerprijzen
Sinds eind vorige week maken de suikerprijzen een dalende beweging die ook begin deze week doorzet. Analisten schrijven over verschillende invloeden. Onder andere de verwachting van marktbureau Datagro, die de Braziliaanse suikerproductieverwachting van het centrale zuiden positief bijstelde, drukt op de prijs. De productieverwachting werd opgeschroefd van 40,45 miljoen ton naar 41,6 miljoen ton. Hierdoor zijn er verminderde zorgen over een mondiaal suikertekort.
Begin deze week zijn de termijnmarktnoteringen teruggezakt naar $410,72 per ton voor New York en $550 per ton voor Londen. Voor New York is dat het laagste punt sinds januari 2023, voor Londen het laagste punt sinds februari 2023. Gisteren stegen suikerprijzen overigens wel weer wat. Analisten schrijven dat dit zou kunnen komen door de Amerikaanse dollar die in waarde daalde, terwijl de Braziliaanse Real juist in waarde steeg.
Boterprijs zet stappen
Boter is ook deze week de smaakmaker in de markt en passeert de grens van €6.000 per ton. Deze psychologische barrière werd in de voorbije weken al een paar keer eerder getest en ook wel overschreden, maar de noteringen bleven onder dit niveau steken. Daar is deze week overtuigend verandering in gekomen, gezien boter tot het hoogste niveau sinds eind 2022 steeg. Ook de roomprijzen trekken snel aan. De vetmarkt krijgt steun van een krappe melkaanvoer. In die zin dat de aanname bij veel insiders nu is dat de seizoenspiek melk al achter ons ligt. Daarbij kon de aanvoer in de tweede helft van dit jaar nog wel eens onder druk komen te staan, door politiek beleid in diverse Europese landen. De botervoorraden zijn krap, maar veel inkopers zijn kort gedekt. Zij komen nu in actie en dat verklaart de huidige dynamiek in de markt.