Zonnebloemolieprijs blijft de laatste maand in herstelmodus, al is het niveau van eind vorig jaar nog niet bereikt. Wat helpt bij het herstel is dat zonnebloemolie nog steeds de goedkoopste is van de grote eetbare oliesoorten.
De prijs van zonnebloemolie komt met de beweging omhoog ook weer steeds dichter in de buurt van de palmolieprijs, die zicht in mei gemiddeld op een aardig lager niveau beweegt dan in april.
{{dataviewSnapshot(46_1716799574)}}
De lagere prijs van zonnebloemolie heeft de export goed gedaan. Zo heeft Oekraïne, de grootste producent ter wereld, in de periode tussen september vorig jaar en april dit jaar 4,4 miljoen ton olie geëxporteerd, wat 17% meer is dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is zelfs het hoogste niveau sinds de periode 2019/20. Hoe het in Rusland zit, is minder duidelijk, maar daar lijkt nog meer beschikbaar voor export.
Voor het komende seizoen verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA wereldwijd een iets lagere oogst van zonnebloemzaden en -olie. Daarbij lijken de voorraden product bij de exporterende landen, met name Oekraïne en Rusland, redelijk beperkt. In Oekraïne overweegt een deel van de oliemolens bij gebrek aan aanvoer al over te stappen op koolzaad in plaats van zonnebloemzaad.
Prijs is een overweging om zonnebloemolie wel of niet te kopen, gezondheid is een andere, of soms een combinatie daarvan.
Lays India maakt overstap
Chipsfabrikant Lays, dochterbedrijf van Pepsico, stapt in India deels over van palmolie naar zonnebloemolie om chips in te bakken. Volgens het bedrijf is dat omdat zonnebloemolie meer heart-healthy is dan palmolie of kokosolie, want die bevatten veel meer harde, verzadigde vetzuren, zo stelt de fabrikant. Voor veel Indiërs is het toch even wennen, want overstappen naar een andere bereidingswijze is niet zomaar een kleinigheid, zo blijkt uit allerlei reacties.