Shutterstock

Analyse GRONDSTOFFEN

Bakkerijgrondstoffen zoeken richting

4 Juli 2024 - Redactie Foodbusiness

De bakkerijgrondstoffen zoeken op het moment richting. De boterprijsstijging is wat afgevlakt. Suikerprijzen lijken met pieken en dalen opwaarts te bewegen, en tarwe kabbelt wat door.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt kabbelt maar een beetje door. De eerste berichten zijn dat de opbrengsten van de wintergerst in Europa tegenvallen. Dat is doorgaans een goede indicatie van wat de tarwe gaat doen. Voor de oogst van tarwe is het nog net te vroeg. Het is voor de kwaliteit wel te hopen dat er een periode van droog weer aan komt. Afgelopen seizoen hebben we kunnen zien wat bijna dagelijkse buien tijdens de oogst doen met de kwaliteit.

In de VS is de stemming over de oogst veel positiever. Ruim de helft van het areaal wintertarwe is daar al gedorst. Daarmee loopt de oogst flink voor op vorig seizoen en op het vijfjarig gemiddelde. De opbrengsten zijn wat wisselend, maar over het geheel genomen valt het in de grootste tarwestaat Kansas zeker niet tegen.

Suiker
De suikerprijzen gingen voor het weekend de lucht in. Van €561,70 per ton naar €598,40 per ton steeg de suikernotering van Londen in drie dagen tijd. En datzelfde geldt voor de Amerikaanse markt, die van $421,08 per ton in hetzelfde tijdsbestek steeg naar $447,54 per ton. Daarmee zaten beide noteringen afgelopen vrijdag op het hoogste punt sinds zo'n beetje half april. De dagen daarna bewegen de prijzen niet simultaan, maar over het algemeen lijken de noteringen omhoog te gaan.

Boter
De prijsrally op de botermarkt is wat gaan liggen. De afgelopen weken bewogen de prijzen niet of zelfs licht neerwaarts. Dit komt mede door veel weerstand van eindgebruikers. Daarbij wakkert de vertwijfeling in de mark de verkoopinteresse aan bij handelaren met vrije voorraadposities.

Een nieuwe ontwikkeling in de markt is de forse verzwakking van de melkvetprijzen op de Global Dairy Trade begin deze week. Zowel AMF als boter gingen met 10% omlaag. Het is op dit moment nog lastig in te schatten in hoeverre dit effect gaat doorwerken in de fysieke Europese botermarkt. De termijnmarktprijzen op de EEX in Duitsland zijn al wel wat afgebogen.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden