Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs koolzaadolie neemt verder toe

15 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De prijs van koolzaadolie is na een periode van daling afgelopen maand voorzichtig aan verder gestegen. Al nam de prijs de afgelopen dagen weer wat af. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA komt met nieuwe voorspellingen over de productie van koolzaadolie.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder dit jaar nam de prijs van koolzaadolie al toe, mede als gevolg van zorgen over de Europese koolzaadoogst door koude en natte weersomstandigheden in het voorjaar.

De Europese Commissie rapporteerde eerder deze maand over de prijzen van koolzaadolie. Maand op maand stegen de exportprijzen van koolzaadolie minimaal, maar op jaarbasis is een stijging van 7% merkbaar.

Prijs koolzaadolie en andere oliën. Bron: Oilseeds Dashboard Europese Commissie.

In de World Markets and Trade-rapportage van juli heeft het USDA voor marktjaar 2023/24 de wereldproductie van eetbare oliezaden met bijna 400.000 ton omhoog bijgesteld, onder andere omdat de koolzaadproductie in China is verbeterd. De koolzaadproductie in India zal waarschijnlijk juist dalen. De verwachting voor marktjaar 2023/24 is dat er een wereldproductie is van 88,8 miljoen ton.

Het USDA verwacht dat er wereldwijd in marktjaar 2024/25 686,1 miljoen ton eetbare oliezaden worden geproduceerd. De prognose is met bijna 300.000 ton omhoog bijgesteld, voornamelijk vanwege een beter dan verwachte Canadese koolzaadproductie. De koolzaadopbrengst wordt komend marktjaar wereldwijd geschat op 87,9 miljoen ton.

De productie van koolzaadolie wordt voor marktjaar 2024/25 geprognosticeerd op 33,9 miljoen ton. Dat is ook iets lager dan de 34,1 miljoen ton koolzaadolie die voor marktjaar 2023/24 wordt verwacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden