Shutterstock

Analyse Grondstoffen

China zit met een enorme melkpoederberg in de maag

19 Juli 2024 - Wouter Baan

In de vloeibare zuivelhandel is het sentiment deze vakantieweken nog best levendig, maar op de vaste zuivelmarkt is het rustiger. Het kalme beeld dat ook in de afgelopen weken al zichtbaar was, lijkt bovendien nog een tijdje aan te houden. Daarom zoomen we in deze marktanalyse specifiek in op de melkpoedermarkt. En dan vooral op de situatie in China, een van grootste afzetmarkten en sterk bepalend voor het sentiment hier in Europa. Het Aziatische land zit met een enorme melkpoederberg in de maag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om eerst even een globaal beeld van de actualiteiten op de zuivelmarkt te schetsen: heel veel spannends valt er deze week niet te melden. In grote lijnen is het een kopie van vorige weken. Met name op de kaasmarkt is het aan de voorkant erg rustig, hoewel grote prijsdalingen uitblijven. De voorraden lopen weer wat op. Zo zijn de uitleverleeftijden voor Gouda en Edammer nu gerust acht weken en daarmee het dubbele van wat nodig is. Mozzarella en Cheddar muteren overwegend zijwaarts, ingegeven door een lauwe vraag als gevolg van de vakantieperiode.

Voor verder weg is de kaasmarkt meer bullish. Wat opvalt is dat afnemers kort gedekt zijn. Producenten zijn nog weinig bereid om zaken voor het vierde kwartaal te doen, ook als dit een premie voor een paar honderd euro per ton oplevert. Dit geeft aan dat er veel vertrouwen is in de markt, hoewel retailers ook weer niet bereid zijn om nu al te forse premies te betalen. 

De boterprijzen trekken deze week licht aan, tot €6.665 per ton. Niet zozeer de vraag maar vooral de aanhoudend krappe voorraden zijn hier de oorzaak van. In principe is de melkpoedermarkt net zo saai als de handel in boter en kaas. De DCA-noteringen voor mager product en ook weipoeder stijgen deze week licht, maar het mag eigenlijk geen naam hebben. Ruime voorraden houden de markt in de houdgreep. Daar komt nog bij dat de afzetperspectieven in China aanhoudend somber zijn.

Overaanbod Chinees melkpoeder
Eerder deze maand vond in het Chinese Wuhan de nationale zuivelconferentie plaats. Wat daar besproken is, geeft de markten hier bepaald geen steun. China kampt met een overaanbod aan melkpoeder, door de snel gegroeide melkproductie. Volgens eigen Chinese statistieken steeg de productie vorig jaar met 6,7% tot 41,97 miljoen ton. De groei vlakt dit jaar overigens wel wat af. In het tweede kwartaal was sprake van een plus van krap 2%, waar een toename van 4,5% geprognosticeerd was. Grosso modo is het overaanbod in China gegroeid tot 2 miljoen ton.

Het overaanbod wordt vooral verpoederd. Insiders gaven op de conferentie aan dat 25% van de totale Chinese melkproductie tot melkpoeder wordt gedroogd. Dit is min of meer noodgedwongen, want het drogen van melk is een verlieslatende activiteit. De opbrengsten zouden tussen de 15.000 en 19.000 yuan per ton liggen, wat ongeveer gelijk staat aan €1.900 tot €2.400. Dit terwijl de productiekosten ongeveer het dubbele zijn. Bovendien is de vraag niet afdoende om het aanbod op te vangen, waardoor de voorraden zich snel opbouwen. De situatie is zelfs zo nijpend dat er mogelijk melkpoeder vernietigd moet worden, omdat de vervaldatum vaak bijna is bereikt.

Europese export geïmplodeerd
Of de soep in China daadwerkelijk zo heet gegeten wordt, is vanaf hier lastig in te schatten. Feit is wel dat de Europese export van magere melkpoeder geïmplodeerd is. Dit speelt al een tijdje en de exportcijfers verschralen met de tijd verder. In mei werd 3.358 ton mager melkpoeder vanuit de Europese Unie naar China verscheept, het laagste volume sinds 2016 in die maand. En tevens een daling van 48% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, zo tonen cijfers van Eurostat aan. In maart was de export zelfs teruggezakt tot een dieptepunt van 1.443 ton, het laagste maandvolume in ruim tien jaar tijd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden