Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmoliemarkt zwakt af na opgaande periode

24 Juli 2024 - Klaas van der Horst

De fysieke palmolieprijs stagneert deze week licht, met een neiging tot dalen, terwijl de termijnmarkt weer terug is gaan zakken. De beweging is in lijn met afzwakkende prijzen voor andere eetbare oliesoorten.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van zonnebloemolie is palmolie nog steeds een van de duurdere oliesoorten, al is de prijs nu in grote lijnen toch lager dan begin april, toen palmolie op het hoogste punt van dit jaar zat.

Vanaf december moet alle in de EU geïmporteerde palmolie voldoen aan strenge eisen, en moet gegarandeerd zijn dat de olie 'ontbossingsvrij' is geproduceerd. Of en welk effect dit op de prijzen zal hebben, is nu nog onzeker.

Aardappelschillen en wei
Intussen zoeken sommige bedrijven ook volledige alternatieven voor palmolie. De Wageningse start-up No Palm Ingredients speelt daarop in. Het bedrijf maakt een alternatief met behulp van fermentatie, waarbij aardappelen en weipermeaat als grondstof voor de alternatieve olie worden gebruikt.

Palm UCO
Ondertussen komt ook nog steeds heel onduurzame palmolie de EU binnen. Dit gebeurt onder de noemer van Used Cooking Oil (UCO), die wordt ingezet voor biobrandstof. Dit product komt uit China, maar ook uit Maleisië en Indonesië, en heeft in ruim een jaar tijd de biodieselprijs in Europa onderuit gehaald van €2250 naar €1100 per ton, zo meldt organisatie Transportenvironment. 
De EU heeft inmiddels wel antidumpingsmaatregelen ingesteld, maar de vrees bestaat dat alleen dit nog niet voldoende is. De samenstelling van UCO is vaak niet helder, maar bevat beslist niet alleen gebruikte kookolie. Vaak is het vermengd met een groot deel verse palmolie, die niet duurzaam is geproduceerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden